LJUTI LI I VAS? Neprimjerena muška navika kojoj bi žene voljele stati na kraj

Objavljeno:28.09.2017 - 18:31
A A A Times Arial

Koliko vam se puta dogodilo da nepoznati muškarac na ulici zviždi za vama, komentira vaš izgled i "nabacuje" se, iako vi niste pokazali ni trunku interesa i odmah ste okrenuli glavu suočeni s njegovim ponašanjem?

 

Prema mnogim istraživanjima, ovaj oblik uznemiravanja nalazi se na vrhu popisa muških navika koji najviše smetaju ženama.

 

U patrijarhalnim društvima takvo ponašanje i danas se smatra prihvatljivim, a u nekim zemljama poput npr. Francuske i dijelom takozvane "mačo" kulture.

 

Upravo će Francuska pokušati stati na kraj tom ponašanju. Kada je 34-godišnja Marlene Schiappa u junu ove godine postala nova francuska ministrica ravnopravnosti spolova  obećala je da će joj jedan od prvih zadataka biti hvatanje ukoštac sa seksualnim uznemiravanjem žena na ulicama.

 

Obećanje je održala i sada sa svojom radnom skupinom izrađuje prijedlog zakona prema koje će bilo kakav oblik uznemiravanja, od zviždanja do komentiranja izgleda, biti kažnjen.

 

Nije Francuska jedina zemlja koja kreće u borbu protiv ovakvog ponašanja.  Među zemljama koje već imaju zakone prema kojima se ulično uznemiravanje može sankcionirati nalaze se Belgija, Portugal, Kanada i Novi Zeland.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!