Gradsko vijeće Zenice predlaže ukidanje paušala bivšim korisnicima grijanja

Bosna i Hercegovina
Gradsko vijeće Zenice predlaže ukidanje paušala bivšim korisnicima grijanja
.

Na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Zenice razmatran je program organiziranja sezone grijanja 2017./2018. godina, na kojoj je istaknuta bojazan da će zbog tehničkih limita teško biti realizirati program daljinskog grijanja.

 

Direktor JP Grijanje Zenica Sead Kaknjo, u višekratnom boravku za govornicom, između ostalog, je istakao da je sve spremno za novu sezonu.

 

"Mi imamo obećanja iz ArcelorMIttala da će nova sezona biti bolja, iako ne možemo već sada napuniti sistem obzirom da Mittal sutra (petak 29.9.) ide u apsolutni zastoj, koji će vjerovatno trajati najmanje pet dana. Zbog toga sezona grijanja neće moći krenuti od prvog oktobra kako je rečeno, ali  će se vjerovatno s grijanjem početi u drugoj sedmici oktobra", rekao je Sead Kaknjo.

 

U svojim raspravama većina vijećnika je imala kritike na račun Javnog preduzeća Grijanje Zenica, ali je vijećnik Ekrem Čosić ukazao na niz tehničkih problema u sistemu zeničkog daljinskog grijanja, koje i dalje radi s kotlovima za zagrijavanje iz 1974.godine i gradskom daljinskom mrežom koja je postavljena prije više od 50 godina.

 

Vijećnica 'Snage centra' Jasna Alibašić, predložila je da se ukinu takozvani 'paušali za grijanje', koje JP Grijanje naplaćuje za sve korisnike koji prestanu koristiti njihove usluge, te da se omogući isključenje bez posebnih uvjeta. Ova inicjativa je izglasana na Vijeću i bit će proslijeđena nadležnim službama na razmatranje, jer je bilo i mnogo drugih diskusija koje su ukazivale da su paušali neopravdani i da se mogu dovesti pod znak pitanja. Ipak, ova odluka gradskih vijećnika za sada nema ekonomsku opravdanost prema budžetima javnog preduzeća i grada, tako da će se za njenu primjenu još morati sačekati.

 

Tokom diskusije o zeničkom daljinskom grijanju najavljeno je da će uskoro pred vijećnike doći završen projekt buduće joint ventures kompanije "Toplane Zenica", koja bi trebala biti u vlasništvu ArcelorMittala, Grada Zenice i jedne finske kompanije, a koja bi trebala da u narednih 15 godina osigurava toplotu za tehničke potrebe kompanije ArcelorMittal Zenica i daljinsko grijanje stambenih i poslovnih prostora u gradu.

 

Prema riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića stručni tim koji radi na izradi projekta "Toplane Zenica" tvrdi da će od 2019. godine daljinsko grijanje u Zenici biti vrhunskog kvaliteta, jeftinije i znatno flesibilnije u pogledu aktiviranja kod iznenadnih vremenskih situacija. Uz sve ovaj novi privredni subjekt bi u saradnji s JP Elektorprivreda BiH bio i jedan od proizvođača električne energije, a u toku rada neće koristiti ugalj nego industrijske plinove AMZ, koji se sada u najvećem obimu spaljuju na pogonskim bakljama ArcelorMittala.

 

Ne propustite