Tegeltija reagirao na izjave u vezi s aranžmanom s MMF-om

Bosna i Hercegovina
Tegeltija reagirao na izjave u vezi s aranžmanom s MMF-om
.

 Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija rekao je danas da su izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o statusu aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) „neprimjerene i da ne odgovaraju istini“.

- Neka Zvizdić završi svoje obaveze iz aranžmana s MMF-om, a ne brine za RS, koja je, za razliku od ostalih nivoa vlasti u BiH, svoje obaveze izvršila još prije devet mjeseci - rekao je Tegeltija, saopćeno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Entitetski ministar finansija je ustvrdio da "Zvizdić, kao i mnogi iz Vijeća ministara BiH sastanak s predstavnicima međunarodnih institucija koriste kako bi iznosili neistine o RS-u i na taj način prikrili vlastitu nesposobnost da izvrše obaveze kada je u pitanju aranžman s MMF-om, kao i ostale obaveze iz Reformske agende".

- Veoma je važno napomenuti da po pitanju stepena izvršenosti obaveza iz aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom RS-a nema otvorenih pitanja i da je sve prethodne mjere ispunila u roku - tvrdi Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas da je usvajanje seta zakona usko povezano i s aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali akcize, dodaje Zvizdić, nisu jedini uvjet MMF-a jer je bazni uvjet MMF-a fiskalna stabilnost i finansijska disciplina BiH.

- Postoji određena zabrinutost MMF-a posebno zbog neizvjesnosti visine mogućeg deficita unutar Vlade Republike Srpske. To će biti pitanja koja će se dokraja morati riješiti, ali akcize su jedna od prethodnih mjera i mi idemo u realizaciju tih mjera - zaključio je predsjedavajući Zvizdić.

Ne propustite