SLJEDEĆI PUT IH NEĆETE BACITI: Prezrele banane su nevjerovatno ZDRAVE: Evo zbog čega!
Ponuda
Mislite na Vaše zdravlje i obavite ginekološki pregled, papa test i kolposkopiju po odličnoj cijeni!
Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beč sa agencijom Biss Tours!
Mislite na Vaše zdravlje i opustite tijelo i um- masaža i hidžama cijelog tijela!
Vrtoglavi popust! Pripremite se za ispite TOEFL, IELTS, KET, PET, FCE za samo 19 KM!
Online kurs računovodstva i knjigovodstva u organizaciji International Open Academy!
Online kurs "Psihologija uspjeha" uz NLP tehnike!
Prezrele banane imaju mnogo braon pjegica po sebi zbog čega smo u iskušenju da ih bacimo, no da li je to ispravno...
Sljedeći put kada poželite da bacite "pjegave" banane iz vaše činije za voće imajte na umu da one mogu biti veoma korisne.
Banane koje imaju braon tačkice po sebi imaju drugačiju teksturu i zbog velike koncentracije šećera idealne su za pripremu nekih kolača. Naravno da postoji momenat kada jednostavno neke banane morate da bacite, ali zbog par tačkica nemojte odmah dizati ruke od njih.
Neki stručnjaci ukazuju na to da su pjegave banane dobre za nas. Što je banana zrelija to je veći nivo šećera u njoj i ona se lakše vari. Što više pjegica ima na sebi, to više antioksidanata ima u banani, što povećava sastojke koji pružaju zaštitu od mnogih bolesti. Ali, zelene i žute banane su bogate kalijumom koji smanjuje rizik od infarkta, snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju.
Prema studijama sprovedenim u Japanu, što su banane pjegavije to su bolji saveznik u borbi protiv ćelija raka. Tumor necrosis faktor, ili TNF je ključni protein u komunikaciji ćelija koji šalje signal da se treba boriti protiv upala i promena na ćelijama.
Čuvanje banane u frizideru može da uspori pojavi braon tačkica, ali ukoliko je banana skroz pocrnila od stajanja nemojte je bacati. Koristite ih u pripremi smutija, voćnih jogurta ili nekih drugih grickalica. Možete da ispečete banana-hleb ili napravite krem od banana.