Štrajk upozorenja zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica

Bosna i Hercegovina
Štrajk upozorenja zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica
.

Protestno okupljanje članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica najavljen kao "štrajk upozorenja" trajao je veoma kratko u periodu 'pauze za doručak'.

Na ovo okupljanje zdravstvenih radnika u organizaciji Kantonalnog odbora nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika ZDK-a novinarskim ekipama, koje su ušle u bolnicu, bilo je zabranjeno snimanje i fotografiranje.

Na kapiji Bolnice rečeno im je da novinarima nije dozvoljen ulazak u krug bolnice uz obrazloženje zaposlenika bolničke portirske službe da je "direktor zabranio ulazak novinarima". Tokom dana stiglo je upozorenje od direktora Rasima Skomorca da on „nije dao takvu zabranu za medije“, ali je činjenica da ovo nije prvi put da je novinarskim ekipama zabranjen ulaz u krug Kantonalne bolnice Zenica.

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Zenica zakazan je zbog diskriminatorskog odnosa kada je riječ o povećanju plaća, ali su članovi ovog sindikata za 18.oktobar najavili generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica na svim odjeljenjima, osim urgentne medicine, intenzivne njege, centra za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Zdravstveni radnici Kantonalne bolnice u Zenici zahtijevaju usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu Kantonalne bolnice Zenica, te sprečavanje neujednačenog povećanja plaća za jednu grupu zaposlenih u odnosu na ostale radnike, prenosi Fena.

Oni traže i da bude poništena odluka direktora Kantonalne bolnice Zenica prema kojoj radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama počinje u 7.30, a završava se u 15.30 sati, te poboljšanje uvjeta za obavljanje redovnih poslova i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, zatim sprečavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice Zenica i usklađivanje plaća s indeksom potrošačkih cijena.

Ne propustite