Malki: Prijem Palestine u Interpol je pobjeda za policije širom svijeta

Svijet
Malki: Prijem Palestine u Interpol je pobjeda za policije širom svijeta
-

 Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki u srijedu je pohvalio Interpol zbog prijema Palestine u članstvo te organizacije.

On je rekao da je uvjerljiva podrška većine za članstvo Palestine "glas povjerenja u sposobnosti i posvećenost palestinske policije temeljnim vrijednostima ove organizacije. Prijem Palestine u Interpol je pobjeda za policiju i globalnu saradnju", prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Kako je kazao al-Malki, ova pobjeda je omogućena "zbog principijelnog stava većine članova Interpola. Članstvo Palestine rezultat je borbe članova za očuvanje razloga postojanja ove organizacije i promoviranja njenih temeljnih vrijednosti, te jasnog odbacivanja pokušaja cinične manipulacije i političkog maltretiranja".

- Danas su činjenice i zasluge nadvladale sve ostale brige. To je razlog za naše zajedničko slavlje. U ime palestinskog naroda, ja izražavam našu iskrenu zahvalnost svim članovima koji su ovo omogućili - dodao je.

Ovom prilikom palestinski ministar vanjskih poslova je ponovio posvećenost države Palestine izvršavanju njenih obaveza i doprinosu borbi protiv kriminala i čuvanju vladavine zakona.

- Država Palestina svoje članstvo i odgovornosti koje ono uključuje smatra integralnim dijelom svoje odgovornosti prema palestinskom narodu i svoje moralne obaveze prema građanima cijelog svijeta. Palestina je spremna i sposobna na sebe uzeti ove obaveze i odgovornosti kao aktivni partner u međunarodnoj zajednici koji efikasno i dokazivo doprinosi promociji naših zajedničkih temeljnih vrijednosti koje posjedujemo kao države".

Ovu odluku je pozdravila i članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi.

- Mi ćemo ustrajati u našim naporima da se izborimo za članstvo i u drugim međunarodnim agencijama i organizacijama. To je u skladu s pravom palestinskog naroda na samoodređenje i državnost - izjavila je Ashrawi nakon sastanka s Barneyem Rileyem, predstavnikom Novog Zelanda u Palestini i njegovim timom, kao i čelnikom Generalne delegacije Palestine u Australiji, Novom Zelandu i na Pacifiku Izzatom Abdulhadijem, u sjedištu Palestinske oslobodilačke organizacije u Ramallahu.

Ne propustite