VIKA- novootkrivena vrsta džinovskog pacova koja živi na drveću i jede kokos

Zanimljivosti
VIKA- novootkrivena vrsta džinovskog pacova koja živi na drveću i jede kokos
.

Nedavno su znanstvenici otkrili novu vrstu ogromnog pacova koji živi u gustim krošnjama kišnih šuma na Solomonskim otocima. Zapravo, čeljusti ove vrste pacova su toliko jake da zubima može otvoriti kokos. Naučnici smatraju da će se ova vrsta ubrzo naći na listi ugroženih životinja. 

Već decenijama se vjerovalo da postoji pacov ove vrste, zapravo 1995.godine zabilježeno je u objavama znanje o „velikom pacovu koji jede kokos i živi na drveću“. Naučnik o sisarima Fildskog muzeja historije prirode iz Čikaga, Tajron Lejveri, je čuo priče o životinji koja liči na oposuma, na otoku Vangunu prilikom svog prvog putovanja na Solomonska ostrva 2010.godine. Saznao je, naime, da je ova životinja poznata pod nazivom „vika“ . Međutim, ni mnogobrojne zamke, pokretne kamere i pohodi u divljinu nisu pomogli Lejveriju da pronađe pacova. Sve od dokaza što je imao jeste izmet ove životinje.

- Počeo sam da se pitam da li je zaista bila posebna vrsta ili su ljudi obične pacove jednostavno zvali "vika" - rekao je Lejveri.

vikaaaa

Tokom 2016.godine, u toku rušenja drveća u komercijalne svrhe, seljani su vidjeli pacova kako pada na zemlju i doživljava tešku povredu. Ubrzo nakon toga pacov je umro, a stanovnici su mu dodijelili naziv "vika". DNK analizom istog, i izučavanjem njegove lubanje, otkrili su da je on nova vrsta "mozaičkih pacova" poznatih kao Uromys, pa je zbog toga dobio naziv "uromys vika".

Pacov kojeg su pronašli je nešto malo duži od 45cm, iako mu nedostaje jedan dio repa, i teži skoro pola kilograma. 

Ne propustite