Izraelske snage privele 18 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Svijet
Izraelske snage privele 18 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali
.

Izraelske snage su u utorak privele 18 Palestinaca, uključujući jednog novinara i dva maloljetnika, u više racija izvedenih tokom noći širom Zapadne obale, saopćeno je iz Palestinskog udruženja zatvorenika (PPS).

Pripadnici izraelskih snaga su priveli šest Palestinaca, uključujući dva bivša zatvorenika, nakon što su upali u njihove domove u okrugu Nablus, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Dva Palestinca su privedena u okrugu Qalqiliya i gradu Jaba u okrugu Jenin na sjeveru Zapadne obale.

U međuvremenu, tri Palestinca, uključujući jednog maloljetnika, privedena su u odvojenim racijama širom jerusalemskog okruga.

To se dogodilo kada što je jedan Palestinac iz naselja Suwaneh pušten nakon 17 dana u pritvoru pod uslovom da plati kaznu od 840 dolara i ne ulazi u Jerusalem.

Na jugu Zapadne obale, izraelske snage su upale u selo Husan u okrugu Betlehem, te u izbjeglički kamp Aida, gdje su priveli najmanje četvero Palestinaca.

Snage su također upale u grad Dura, južno od Hebrona, gdje su privele jednog palestinskog mladića.

Iz PPS-a su kazali da je jedan 14-godišnji Palestinac priveden tokom racije u okrugu Hebron.

Iz PPS-a su dodali da je još jedan Palestinac zaustavljen i priveden na vojnoj kontrolnoj tački al-Container, sjeveroistočno od Jerusalema. Privedeni je navodno stanovnik izbjegličkog kampa al-Arroub.

Novinar Abdul-Rahman Awad je priveden pred zoru tokom vojne racije u gradu Budrusu, sjeverozapadno od Ramallaha.

Izraelski vojnici su brutalno napali tri Palestinca i nanijeli im povrede na području Masafer Yatta, južno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, naveli su izvori.

Rateb Jabour, koji prati kršenje ljudskih prava od strane Izraela na ovom području, za WAFA-u je izjavio da su izraelski vojnici, nakon što su upali u selo Jawaya u području Masafer Yatta, napali troje stanovnika, nanijevši im ozbiljne modrice po cijelom tijelu. Ove tri osobe su prebačene u obližnju kliniku radi pružanja medicinske pomoći, prenosi Fena. 

 

Ne propustite