Osuđen muškarac koji je suprugu ubio puškom dok je bila na koljenima: TUKAO JU JE I ZLOSTAVLJAO, A ONA JE RADILA PREKOVREMENO SAMO DA NE MORA IĆI KUĆI

Region
Osuđen muškarac koji je suprugu ubio puškom dok je bila na koljenima: TUKAO JU JE I ZLOSTAVLJAO, A ONA JE RADILA PREKOVREMENO SAMO DA NE MORA IĆI KUĆI
.

- Stvarno mi je žao. Supruga. Žao mi je - u utorak je na Županijskom sudu u Karlovcu pričao Damir Matan zvan Krcko (55) što zbog suza i jecaja, što zbog deformacije usta nastale pokušajem samoubojstva iz puške Mauser prije dvije godine.

 

Tri sata kasnije sutkinja Sanda Janković proglasila ga je krivim zbog ubojstva supruge Snježane Matan, nasilja u obitelji i nelegalnog posjedovanja dviju pušaka, pištolja, tromblonskih mina i dr., te ga nepravomoćno osudila na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 31 godinu (30 za ubojstvo te jednu za preostala dva kaznena djela). Okrivljeniku je naloženo obavezno liječenje od alkoholizma, plaćanje sudskih troškova od 11.500 kuna, a produljen mu je i istražni zatvor.

 

Tukao i zlostavljao

On je 13. srpnja 2015. godine oko 17 sati u obiteljskoj kući u suprugu Snježanu, nakon što ju je pretukao rukama i nogama, ispalio dva hica. Povod je bila svađa do koje je došlo dan ranije jer je u njezinu mobitelu pronašao SMS poruke za koje je vjerovao da su od drugog muškarca. Tu noć prespavao je u pritvoru, a nekoliko sati nakon što je pušten počinio je grozan zločin. Vještačenjima je utvrđeno da je u jadnu ženu pucao dvaput. Od prvog hica ozlijeđen joj je lijevi dio glave i oba palca na rukama.

 

Vještaci smatraju da je tada bila na koljenima te da je rukama držala puščanu cijev s palčevima na njenom vrhu. Možda je molila milost. No, Damir je nije pokazao. Zapucao je i drugi put, kada je supruga bila u potrbušnom ležećem položaju. Hitac koji je ispalio u lijevu stranu leđa bio je smrtonosan, jer je zahvatio neke vitalne organe te probio aortu. Nakon toga Matan je stavio puščanu cijev u svoja usta i ispalio hitac. Preživio je bez težih posljedica te nakon liječničke rekonstrukcije lica tek otežano govori.

 

Napao i svekrvu

Da je Matan bio dugogodišnji zlostavljač svjedoči podatak da ga je supruga triput prijavljivala policiji, prvi put još 1999. godine, a posljednji put samo dan prije ubojstva, kada ju je također napao.

Snježanu je pokušala obraniti majka Dubravka Mikšić, ali ju je zet dvaput udario, uzeo joj je mobitel i zgazio ga da ne bi mogla pozvati policiju, a onda ju je gurnuo niz stepenice.

- Stajala sam na stepenicama i vrištala. Pitala sam ga: Što će ti puška? On je rekao: Makni se, i tebe ću! Ušao je kraj mene u kuću i čula sam pucanj. Potrčala sam i pomogla baki da ustane jer je ležala u dvorištu nakon što ju je tata gurnuo, a onda smo zajedno pobjegle u susjedstvo - ispričala je kći Ivana.

 

Sutkinja Janković napomenula je da su o njegovim nasilničkim postupcima jednoznačno iskazali brojni svjedoci pa tako i žrtvina kolegica s posla iz Mješovito-obrtničke škole (gdje je Snježana predavala strukovne predmete), koja je rekla da je često boravila na radnome mjestu i nakon radnog vremena samo da ne mora ići kući. Psihijatrijski vještaci su utvrdili da je na takvo njegovo ponašanje utjecala dugogodišnja ovisnost o alkoholu, piše Jutarnji list.

 

Ne propustite