NAJNOVIJA TEORIJA: Zoran boluje od disocijativnog poremećaja! On je zaboravio da je ubio Jelenu?!

Region
NAJNOVIJA TEORIJA: Zoran boluje od disocijativnog poremećaja! On je zaboravio da je ubio Jelenu?!
.

 

Policija je tokom višemjesečne istrage ubistva Jelene Marjanović provjeravala i mogućnost da njen suprug Zoran, za koga su od samog početka sumnjali da je ubica, boluje od disocijativnog poremećaja ličnosti, zbog kog je moguće da se ne sjeća da je počinio zločin.

Kako nam je objašnjeno, ovi neuropsihijatrijski poremećaji obilježeni su promjenama bolesnikovog osjećaja identiteta, njegovog pamćenja ili svijesti. Osobe s tim poremećajem mogu zaboraviti bitne događaje iz svoje prošlosti ili čak poprimiti novi identitet.
 
- Kod nekih bolesnika dolazi do privremenog zaboravljanja određenog događaja, pa osoba nastavlja normalno da živi. Tek nakon nekog vremena on se sjeća dešavanja iz prošlosti. Nije isključeno da se ovo dogodilo s ubicom Jelene Marjanović - kaže naš izvor.

Forenzički psiholog Milan Kostić kazao je da osobe koje pate od ovog poremećaja mogu zaboraviti određene događaje.
 
- Disocijativni poremećaj se često javlja kod različitih oboljenja, kao što je histerični poremećaj, kada osoba zbog potiskivanja realnosti zaboravlja - navodi Kostić.
kos

Ključ zločina na crtežu male Jane?

Prema saznanjima Kurira, inspektori trenutno istražuju mogućnost  da crtež male Jane Marjanović možda ukazuje na potencijalnog izvršioca. 
 
Naime, djevojčica je nekoliko dana nakon zločina u vrtiću napravila crtež koji je inspektore naveo na sumnju da vjerovatno zna više od onoga što je u razgovoru sa stručnjacima prvobitno rekla.

Prema našim saznanjima, u dogovoru s policijom, Jana je od vaspitača u vrtiću dobila zadatak da nacrta nešto čega se boji.

- Inače, dječica tog uzrasta imaju zadatak da obrade temu „nešto čega se plašim“ ili „strašna stvar“, i to se radi kako bi mališani nesmetano pričali o svojim strahovima i na neki način ih prevazišli. Upravo su to iskoristili inspektori kako bi pokušali da na taj način dođu do novih informacija - objašnjava naš sagovornik.
 

Kada je Jana završila crtež, zaposleni u vrtiću bili su šokirani onim što su vidjeli.

- Na temu "čega se bojite", djevojčica je nacrtala svoju kuću. Vaspitači su o tome odmah obavjestili inspektore. Policija je odmah posumnjala da djevojčica ima neka saznanja koja nije ispričala tokom ranijih razgovora sa stručnjacima - navodi naš izvor i dodaje da će se s djevojčicom ponovo obaviti razgovori.

Podsjetimo, nakon zločina stručnjaci su razgovarali s Janom i zamolili je da nacrta različite crteže.

- Između ostalog, trebalo je da nacrta i porodicu. Jana je nacrtala sve što je od nje traženo, ali je to odbila. To je bilo neobično jer je dijete do tog dana često crtalo majku i oca. Razlog zašto je tog dana odbila može da bude povezan s njenim saznanjem da se mama izgubila - naveo je naš izvor.
 
Prazna kuća plaši djecu

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da bi tek nakon razgovora s dječjim psihologom moglo biti procjenjeno zbog čega je Jana kuću označila kao nešto strašno.

- Postoji više mogućih tumačenja tog crteža. Poznato je da prazna kuća plaši djecu, i to jeste zapravo simbol zastrašujućeg. Samo bi jedno od tumačenja bilo da se u kući nešto loše dogodilo, ali to može biti utvrđeno jedino u razgovoru s psihologom koji bi određenim pitanjima oslobodio i otvorio dijete - kaže Milivojević.

On dodaje da su djeca veoma nepouzdani svjedoci događaja.

- Tako malo dijete nema razvijeno apstraktno mišljenje, veoma je lako instruirati ih, obraditi i navesti da imaju određeno mišljenje o nečemu - naveo je Milivojević.
 

 

Ne propustite