12 znakova da hakeri špijuniraju vaš kompjuter!

Objavljeno:26.09.2017 - 15:24
A A A Times Arial

Cyber napadi su česti i svi brinemo o našim podacima. Da biste se osigurali od krađe lozinke i drugih podataka morate obratiti pažnju na svaku promjenu na vašem računaru.

Pročitajte ovaj članak da biste naučili kako da prepoznate da li vam je kompjuter hakovan. Ako otkrijete da jeste, reći ćemo vam šta je potrebno da uradite.

1. Antivirus je isključen

Ako niste isključili svoj antivirus, ali ste primjetili da je isključen, vaš kompjuter je najvjerovatnije hakovan. Antivirus se ne može isključiti sam od sebe. Prva stvar koju hakeri rade jeste isključivanje antivirusa da bi olakčšali pristup vašim dokumentima.
2. Lozinka ne radi

Ako niste mjenjali lozinku, a ona iznenada prestane da radi i ne možete da pristupite svojim nalozima, budite oprezni - vaš kompjuter je najvejrovatnije hakovan.
3. Povećao vam se broj prijatelja

Ako primjetite da iznanada imate više prijatelja na društvenim mrežama koje ne poznajete i koje se ne sjećate da ste dodali, to znači da je vaš nalog hakovan i da se koristi za slanje spam poruka.
4. Nove ikonice na kontrolnoj tabli

Ako otvorite pretraživač i primjetite nove ikonice na kontrolnoj tabli, ovo može biti znak infiltriranja nekog opasnog koda u vaš računar.
5. Kursor se pomera sam od sebe

Ako primjetite da se kursor pomera sam od sebe i nešto označava, vaš računar je definitivno hakovan.
6. Preusmjereni ste na druge sajtove

Ako vas pretraživač preusmjerava na druge sajtove, vrijeme je da budete upozoreni. Isto važi i za situacije kada kucate nešto u polju za pretraživanje, a umjesto da odete na Google stranice, idete na druge stranice koje ne znate. Znak da ste hakovani jeste i suviše često iskakanje pop-up prozora.

7. Obrisani fajlovi

Vaš kompjuter je definitivno hakovan ako primjetite da su neki fajlovi i programi obrisani bez vašeg znanja.
8. Vaši lični podaci su na inetrnetu, iako ih vi niste tamo stavili

Provjerite ovo koristeći polje za pretraživanje: potražite informacije o sebi koje niste stavili onlajn. Ako ih pronađete, neko je hakovao vaš računar i ukrao podatke.
9. Primate lažna antivirus upozorenja

AKo vidite antivirus upozorenja koja izgledaju drugačije od uobičajenih, ovo je jasan znak da ste hakovani. Drugi loš znak je ako imate novi antivirus koji niste sami instalirali.

10. Neobično ponašanje kamere

Provjerite kameru: ako indikator trepće sam od sebe, restartujte računar i proverite da li ponovo trepće za oko 10 minuta. Ako trepće, vaš računar je hakovan.
11. Računar radi veoma sporo

Ako je i za najjedostavnije operacije vašem računaru potrebno mnogo vremena i primjetili ste i značajan pad u brzini internet konekcije, ovo može biti znak da je neko hakovao vaš kompjuter.

Šta da radite:

• Upozorite prijatelje i ostale ljude kojima šaljete mejlove da vam je računar hakovan. Recite im da ne otvaraju poruke i ne klikću na linkove od vas.

• Obavestite banku da je moguće da su vam procureli lični podaci . Saznajte kako da zaštitite svoj novac.

• Obrišite sve nepoznate programe i one koje ne možete da pokrenete.

• Instalirajte pouzdan antivirus i skenirajte sistem.

• Promenite lozinku na svim nalozima.

• Ako ništa od ovoga nije riješilo problem, konsultujte stručnjaka.

12. Štampač ne radi kako treba

Sajber napadi ne utiču samo na računar već i na štampač. Na primer, štampač odbija da štampa ili štampa nešto što niste željeli.
Pogledajte slikovito ...

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Image source: brightside.me

 

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!