OPASNO:Šta vam se može desiti ukoliko zaspite u avionu!

Porodica i zdravlje
OPASNO:Šta vam se može desiti ukoliko zaspite u avionu!
.

Da li ste se ikada zapitali zašto stjuardese dijele slatkiše prije uzlijetanja aviona? To je zato, jer žvakanjem tj. otvaranjem vilice možete otvoriti ušni kanal poznatiji kao "eustahian". No, zašto to raditi?

Naime, ukoliko spavate u avionu, prilikom promjene nadmorske visine, onemogućeni ste da kontrolišete pritisak unutar vaše bubne opne, što može dovesti do oštećenja vašeg sluha. Mnogo ljudi se žali na to da imaju osjećaj da će im bubna opna pući kako se povećava nadmorska visina. To se dešava u situacijama kada avion drastično povećava ili smanjuje nadmorsku visinu, jer tada pritisak koji dolazi izvana nije isti onome iznutra. 

Barotrauma zapravo može da dovede do nelagodnog osjećaja, blagih tegoba i svako je osjeti barem jednom u životu.Međutim, kada je vaš ušni kanal zatvoren duži vremenski period dolazi do zadržavanja tečnosti iza bubne opne, što izaziva infekciju koja smanjuje sluh i jako je bolna. U najgorem slučaju može doći do krvarenja uha. Pošto je sve ovo povezano sa promjenom nadmorske visine, ovaj problem pogađa i planinare i ronioce i mnoge druge. Također se dešava da tokom glasnih eksplozija ili dugotrajnog slušanja glasnih zvukova dođe do barotraume.

Zbog svega navedenog potrebno je da što manje spavate u avionu i da stvorite sebi refleks da se budite čim kapetan najavi slijetanje ili uzlijetanje. 

Ne propustite