MOĆNI NAPITAK: Ojačajte IMUNITET, popravite krvnu sliku

Porodica i zdravlje
MOĆNI NAPITAK: Ojačajte IMUNITET, popravite krvnu sliku
.

Ljekobvita svojstva cvekle izuzetno su povezana s liječenjem i izgradnjom krvi.

Zima je idealno vrijeme za konzumiranje ove namirnice. Sezona cvekle poklapa se sa sezonom domaćih limuna i jabuka. Bilo bi šteta propustiti ove blagodati. Kombinacija cvekle s jabukom, limunom i mrkvom je poznati napitak za imunitet. Takav sok potiče i ozdravlja cijeli organizam. Ovaj sok je ukusan i puno će značiti ako ga pripremate za djeci. To će im otvoriti apetit i zaliječiti načeta stanja kroz koja su tokom zime stalno izložena. Ustvari, ovaj sok bi trebali svi piti i to kao prvi jutarnji obrok.

cvekla

Sastojci

1,5 kg jabuka
0,5 kg mrkve
0,5 kg cikle
2 limuna
2-3 žlice meda

Kod ovog recepta je bitno da jabuka ima dva put više nego cvekle i mrkve. Sve sastojke procijedite u sokovniku ili izradite blenderom. Sok zasladite s medom. Sok je najbolje što prije popiti jer se njegova učinkovitost vremenom gubi. Kako sam sokovnik izbacila iz upotrebe, svaki dan koristim blender i izrađujem svježi sok ovoga tipa.
Kada kupujete cveklu i mrkvu, morate paziti na kvalitetu tih namirnica. Bilo bi dobro da znate gdje su te biljke rasle.

Cvekla je poznata kao čistač zemlje i u zagađenoj okolini može povući pesticide i otrove. Riskirate mogućnost alergija i drugih bolesti. Zato budite jako pažljivi kod izbora mrkve i posebno cvekle. Nije baš dobro sve što se nudi.

U velikim supermarketima nikada nisam vidjela kvalitetno i prirodno korjenasto povrće. Pijace su najbolji izbor, iako niti to nije garancija. Ponekad se stvarno namučim dok na pijaci pronađem normalnu mrkvu i cveklu. Lijepih plodova imate svugdje, međutim zdravih i prirodnih jako malo. O limunima ne moram niti govoriti. U obzir dolaze samo domaći, nešpricani limuni.

Ne propustite