TROMB, PIJAVICA, TORNADO Prošlog vikenda dogodilo se strahovito nevrijeme, a EVO ŠTO O TOME KAŽE METEOROLOG

Region
TROMB, PIJAVICA, TORNADO Prošlog vikenda dogodilo se strahovito nevrijeme, a EVO ŠTO O TOME KAŽE METEOROLOG
.

Oluja koja je pogodila nekoliko gradova Srbije u prošlog vikenda izazvala je veliku materijalnu štetu, a nekoliko osoba je povrijeđeno. Petogodišnji dječak iz Borče je još uvijek životno ugrožen nakon povreda zadobivenih tokom nevremena.

 

Na pitanja da li su oluje takvog obima neuobičajene za naše prostore, imaju li posebne karakteristike, i koliko mogu biti česte u Srbiji, odgovorio je Goran Mihajlović, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja, piše Blic.rs

- Olujno-grmljavinske nepogode, praćene vjetrom nisu neuobičajena pojava za naše područje i dešavale su se i prethodnih godina. Jedan od primera koje pamtim je oluja koja se desila 31. avgusta 2003. u Zrenjaninu. Osnovni uzrok nevremena u nedjelju jeste premještanje atmosferskog fronta, odnosno izražena advekcija. To znači da su dvije vazdušne mase počele da se kreću i struje vodoravno, jedna hladna, vlažna i nestabilna, a ispred nje druga, topla - rekao je Mihajlović.

 

- Ovo su osnovne karakteristike, a poseban naziv za ovu pojavu ne postoji. Radi se o intenzivnom razvoju toplije mase ka hladnijoj, što je propraćeno olujnim vjetrom, jakim pljuskovima i pojavom sugradice i grada. To i jeste karakteristično za oblake roda kumulonimbus ili olujno-grmljavinske oblake - objasnio je Mihajlović.

 

Sve češća pojava tornada u Srbiji

 

Za pojavu tornada karakteristična je ljevkasta struktura ispod baze oblaka, koja se prostire do zemlje, a u prethodnim godinama i decenijama su ove pojave zabilježene na našim prostorima, pa u tom smislu, kako kaže Mihajlović, ne možemo reći da smo na Balkanu "imuni" na tornado.

Za razliku od tornada koji se javljaju u Americi, ove pojave kod nas su znatno slabijeg intenziteta, u smislu jačine vjetra i razorne moći, pojasnio je Mihajlović.

Mihajlović dodaje da je ovih pojava u Srbiji svakako bilo i u prethodnim godinama i decenijama, ali danas ih je, s obzirom na mogućnosti mobilnih telefona, lakše zabilježiti, te snimci vrlo brzo završe na društvenim mrežama i u medijima.

 

Ne propustite