Salkić: Logor Sušica kod Vlasenice mora biti opomena

Bosna i Hercegovina
Salkić: Logor Sušica kod Vlasenice mora biti opomena
.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić boravio je danas u Vlasenici na obilježavanju 25. godišnjice stravičnih zločina počinjenih u koncentracionom logoru Sušica.

 

Kroz ovaj logor je tokom 1992. godine prošlo više od 8.000 ljudi. S obzirom da su u ovom logoru, pored Vlaseničana, bili zatočeni civili iz cijelog srednjeg Podrinja, nikada nije precizno utvrđen broj žrtava. U logoru je boravilo obično 400-500 civila, koji su nakon mučenja i zlostavljanja ubijani ili prosljeđivani u srpski koncentracioni logor u Batkoviću. Pretpostavlja se da je u koncentracionom logoru Sušica ubijeno oko 1.600 osoba, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 

U svom obraćanju prisutnima ispred baraka nekadašnjeg koncentracionog logora Sušica, Salkić je kazao da su Bošnjaci prebrzo zaboravili poruke koje su im šehidi svojom krvlju ispisali na zidovima koncentracionih logora Sušica, Batković, Karakaj.

 

- Kompletno bosanskohercegovačko društvo ima odgovornost zbog činjenice da još uvijek nisu kažnjeni ratni zločinci koji su ubijali civile u ovoj zemlji. Mi još uvijek tragamo za kostima ubijenih civila, a vlasti bh. entiteta RS skrivaju lokacije masovnih grobnica. U ovom entitetu se u 21. stoljeću negira genocid i glorificira ideologija Radovana Karadžića. Ovdje proživljavamo sumrak civilizacije – naveo je entitetski potpredsjednik.

 

Srpski koncentracioni logor Sušica, kod Vlasenice, bio je, kazao je, jedan od najvećih logora za civile u posljednjem ratu.

 

- On nam mora biti opomena, mora biti podsjećanje da ljudsko društvo može u nekim vremenima dodirnuti svoje dno. Mi očekujemo u ovome entitetu, u srpskom narodu, da ojačaju antifašističke snage, koje će se distancirati od ideologije zla, od klanja i ubijanja, od genocida... Građanima Bosne i Hercegovine trebaju godine mira kako bi se oslobodili posljedica rata i kako bi krenuli konačno u izgradnju zajedničke budućnosti u zemlji koja daje iste mogućnosti svima - kazao je Salkić.

 

Podsjetio je da je istočnobosanski gradić Vlasenica etnički očišćen 1992. godine i da je tom prilikom ubijeno više od 1.300 civila iz ovoga grada, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Ne propustite