Bitne stvari kojima moramo podučiti svoju djecu

Porodica i zdravlje
Bitne stvari kojima moramo podučiti svoju djecu
.

 

Roditelji imaju ogromnu ulogu u stvaranju budućnosti svoga djeteta. Osim odgovornosti da im pruže sigurnu budućnost, svaki roditelj ima zadatak da odgoji dijete tako da ono bude kulturno, ljubazno, iskreno i suosjećajno. Dobar odgoj i davanje ličnog primjera svom djetetu jesu ključ upjeha. Najbolji svjetski psiholozi smatraju da morate dijete podučiti ovim stvarima prije nego što napuni 10 godina i uspjeh je zagarantovan.

 

1) Da su svi jednaki i da sve treba da poštuje sve podjednako

1

Poštivanje drugih je jedna od najbitnijih osobina koju vaše dijete treba da usvoji. Poštivanje starijih, poštivanje drugačijih, poštivanje svojih vršnjaka, ali i vršnjakinja, sve to utiče na razvoj i psihu vašeg djeteta. Zbog toga mu od malena treba ukazati da nema razlike među ljudima i da sve treba poštovati i ophoditi se prema svima na isti način. 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Da nema strah od pravljenja greške

 2

Jako je teško učiti posmatrajući tuđe greške, još teže učiti iz vlastitih grešaka. Međutim, nikada nemojte svome dijetu stvarati pritisak, niti strah od pogreške. "Griješiti je ljudski", kaže latinska poslovica. Zato, nikada ne dopustite da se vaše dijete plaši pogreške, nego mu ukažite kako da je više ne ponovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3)Ocjena nije mjerilo znanja

3

 

Poznato je da se većina roditelja naljuti kada dijete ne ispuni njihova očekivanja, međutim ono što vi trebate da naučite svoje dijete jeste da ocjena ne pokazuje koliko on/ona zapravo poznaju gradivo i koliko su sposobni. Naime, mnogo je bitnije ono što oni nauče, nego ta ocjena koju su dobili, jer znanje je ono što oni nose dalje sa sobom kroz život. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) Da ste uvijek tu za njih

4

Jedan od najtežih zadataka u životu roditelja jeste postati prijatelj svome dijetu. Zapravo, jako je teško postati prijatelj djetetu koje već ima svoje prijatelje u kojima traži utjehu, a o vama ima predstavu kao da ste strogi i da sa vama ne može da razgovara opušteno. Međutim, strpljivo, bez vikanja i dugih lekcija, pustite dijete da stekne povjerenje u vas i sve će biti super. Ipak, vi ste osoba koja će cijeli život biti tu za svoje dijete i treba da gajite lijep odnos. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) Da se bori za sebe

5

Već smo spomenuli koliko je bitno poštivanje drugih, međutim ne smijemo zaboraviti poštivanje samoga sebe. Naime, većina roditelja bira stranu učitelja ili profesora i na taj način stavlja vlastito dijete u drugi plan. Ovo može biti uzrok mnogobrojnih problema u budućnosti djeteta, od vlastite nesigurnosti, do nesposobnosti da se izbori za sebe. Objasnite svom djetetu da svako ima drugačiji pogled na svijet i da je uredu iznijeti svoje mišljenje i braniti ga. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6) Odobrenje društva mu nije neophodno

6

Djeca će učiniti sve da steknu popularnost i poštovanje u društvu. Međutim, vi trebate biti primjer svom dijetu i dokazati im da je bitnije biti kulturna i ugledna osoba, nego ispasti "faca" pred vršnjacima. Objasnite im da nikada ne treba da gaze sopstvena vjerovanja radi nečijeg odobrenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7) Ko pita ne skida

7

Naučite svoje dijete da nije sramota pitati, nego da je to sve za njihovo dobro. Postavljanje pitanja je u potpunosti normalna stvar, zapravo je bolje pitati nego se praviti da sve razumiješ. Nema boljeg perioda za učenje od djetinjstva. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8) Zdravlje ispred svega 

8

Potpuno je prirodna stvar da će dijete željeti da bude kao drugi, međutim ukažite svom dijetu da nikada ne treba da narušava svoje zdravlje da bi postigao nešto. Zapravo, dijete nikad ne smije da se plaši razgovora o svojim problemima, posebice kada je zdravlje u pitanju. Zdravlje je ipak najvažnije od svega, to vaše dijete treba da zna. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9) Da brine o okolini 

9

Koliko je česta pojava da se žalimo na prljave ulice, uništene cvijećnjake i neprimjerene grafite? Poštovanje prirode je također također porodična stvar, tako da vi trebate naučiti vaše dijete da poštuje sve što ga okružuje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10) Ponekad je uredu reći "ne"

10

Naučite dijete da je uredu ponekad reći "ne" i starijima, profesorima, kolegama, pa čak i roditeljima. Naravno, to je dozvoljeno samo u situacijama kada je dijete upravu, a vi niste. Ipak želite da odgojite svjesnu i snažnu ličnost, a ne osobu koja će poslušati svakoga i svačiju komandu. Sposobnost da kaže "ne" će mu, dakako, pomoći kada postane zrela osoba. 

Ne propustite