BiH, Hrvatska i Crna Gora zajedno u projektu energetske učinkovitosti

Aktuelno
BiH, Hrvatska i Crna Gora zajedno u projektu energetske učinkovitosti
.

Početna konferencija za projekt "Interreg IPA CBC - IRENE" čiji je cilj zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima Hrvatske, BiH i Crne Gore, održana je u utorak u Zadru, priopćeno je u četvrtak iz Gradske uprave Grada Mostara.

 Projekt IRENE, čija provedba traje od 1. setembra 2017. do 31. decembra 2019. godine, odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.

 Zadarska županija partner je na projektu, dok je vodeći partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Partneri iz Crne Gore su Eko centar DELFIN i Općina Tivat, dok su Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar partneri iz Bosne i Hercegovine.

 Glavni je cilj projekta IRENE zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru, navodi se u priopćenju.

 Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

 Dodanu prekograničnu vrijednost projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, prenosi Fena.

 Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628.447,00 eura predstavlja programsko sufinanciranje, a vrijednost projekta za Grad Mostar je 380.725 eura.

 Konferenciju je kratkim uvodnim pozdravom otvorila ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić, a pored nje, o aktivnostima projekta govorili su župan Zadarske županije Božidar Longin, voditelj projekta IRENE Ive Surić, koordinatorica projekta iz partnerske organizacije Eko centar DELFIN Ljilja Radunović, koordinator projekta i predstavnik Općine Tivat iz Crne Gore, direktor Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH iz BiH Ivan Jurilj, te gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, priopćeno je.

Ne propustite