"Odgovor": Dodik da podnese ostavku zbog manipuliranja javnošću i institucijama

Bosna i Hercegovina
"Odgovor": Dodik da podnese ostavku zbog manipuliranja javnošću i institucijama
-

Nakon zakašnjele objave zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, iz pokreta Odgovor su poručili da Milorad Dodik mora podnijeti ostavku zbog "manipulacije javnošću i institucijama", te zbog korištenja Službenih novina kao alata pritiska na državne pravosudne institucije.

- Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici održanoj 13. aprila 2011. godine donijela Odluku o raspisivanju republičkog referenduma sa pitanjem: „Da li podržavate nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?“ Zatim je slična odluka donesena i 2015., koja je sada objavljena, ograničena samo na pitanje pravosudnih institucija. Dakle, ova priča traje već više od šest godina - saopćeno je iz pokreta Odgovora.

Tvrde da je SNSD učestvovao u izmjeni svih zakonskih propisa koji se tiču suda, tužilaštva, VSTV-a, te Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, za koje tvrde da su nametnuti od visokog predstavnika.

Iz Odgovora poručuju da opozicione snage u RS-u ne trebaju ni na koji način olakšavati Dodiku da se izvuče "iz zamke koju je sam sebu pripremio", te očekuju da vlasti u Banjoj Luci priznaju da je višegodišnja priča o ukidanju Suda BiH samo politička igra koja treba zaštititi SNSD-ove kadrovike i tajkune od krivičnog gonjenja za zloupotrebu službenog položaja, korupciju i organizovani kriminal.

 

(Fena)

Ne propustite