ISTINE I ZABLUDE: Da li je med zdrav ili ljekovit?

Porodica i zdravlje
ISTINE I ZABLUDE: Da li je med zdrav ili ljekovit?
.

U interesu određenih kompanija i pojedinaca šire se informacije o ljekovitim svojstvima meda zbog povećanja prodaje. 

Brojne studije pokazuju da je med zdrav u ograničenim količinama konzumacije, pomaže pri liječenju određenih bolesti, te prouzrokuje neke bolesti, ali nije lijek. 

Lijek služi za  liječenje bolesti, a med nema tu sposobnost. Sposobnost pomaganja pri liječenju određenih bolesti ima veliki dijapazon zdrave hrane, ali to nije liječenje. 

Med je zdrav u ograničenim količinama dnevnog unosa

Med se nalazi u kategoriji tzv. „slobodnih“ šećera, a prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije to su „monosaharidi (glukoza i fruktoza) i monosaharidi (saharoza) koji se dodaju u hranu i pića u različitim oblicima, kao što je med, voćni sirupi, voćni koncetrati i ostale vrste slatkih sitrupa.“

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za potrebe očuvanja zdravlja i spriječavanja gojaznosti kod mladih i starijih osoba, na dnevnom nivou ne bi trebalo unositi više od 10% energetske vrijednosti hrane za bilo koje vrste „slobodnih“ šećera, uključujući i med. T

o predstavlja unos od oko 50g unosa šećera na dan, uključujući svu hranu koja u sebi sadrži neke vrste „slobodnih“ šećera.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za kreiranje zdravih dijeta, SZO dodatno preporučuje smanjivanje dnevne količine unijetih svih vrsta šećera na 5% od ukupne energetske vrijednost hrane.

Med potpomaže liječenje, a nije lijek

Američki nacionalni institut za zdravlje objavio je studiju po kojoj dokazuje da med pomaže u tretmanu liječenja prehlade kod djece i odraslih. Prema podacima sa  stranice klinikeMayo, ne postoji dovoljno naučnih dokaza za bilo koju funkciju liječenja od strane meda, odnosno ne postoje klinički dokazi da je med ljekovit, odnosno da se može koristiti kao lijek.

Zdravstvena vrijednost bilo koje vrste šećera najbolje se može vidjeti na primjeru njegove upotrebe kod dijabetičara. Med ima malu vrijednost tzv. gliko indexa (GI), koji pokazuje da med povećava vrijednosti šećera u krvi u dozvoljenim granicama pri minimalnoj upotrebi, što predstvlja mali rizik kod dijabetesa tipa 2.

Veći broj studija pokazuje da med u slučaju dijabetesa tipa 2 pokazuje određene pozitivne rezultate unjegovom ograničenom korištenju, naročito zbog anti-bakterijskih, anti-mikrobioloških i antioksidantskih osobina meda.

Jedina vrsta meda kod koje se pojavljuju ovakva zdravstvena dejstva je tzv. sirovi med.

Samo sirovi med ima opisane zdravstvene funkcije. Preko 90% meda u prodaji je procesuirani med koji nema zdravstvena svojstva. 

Samo med koji se izvadi direktno iz košnica, bez naknadnog procesuiranja – „homogenizacije“ (filtriranje i zagrevanje meda), je sirov med sa pomenutim zdravim svojstvima. Znači, postojeći vitamini, minerali, i sva ostala opisana zdrava svojstva meda se gube pri njegovom procesuiranju.

Dodatni problem predstavljaju različiti falsifikati meda, koji predstavljaju varijante jeftinijih procesa kreiranje materije koja liči na med, ali nema svojstva meda. Kada se ovakav vještački med pojavi u prodavnicama, najvažnije je pročitati deklaraciju proizvoda u kojoj se može videti da li je to prirodni med.

Med u velikim količinama može da utječe na pojavu gojaznosti i dijabetesa, u određenim slučajevima može loše utjecati na zdravlje pri različitim vrstama alergija, može utjecati na povećanje nivoa šećera u krvi, i može negativno utjecati kod procesa krvarenja, kao i u još nekim kliničkim slučajevima. 

Ne propustite