NEKI ĆE VAS ŠOKIRATI: Mitovi u koje svi vjerujemo, a NISU ISTINITI

Zanimljivosti
NEKI ĆE VAS ŠOKIRATI: Mitovi u koje svi vjerujemo, a NISU ISTINITI
.

Postoji puno mitova u koje još uvijek vjerujemo. Ovo su neki od njih.

 

Mit: Omega 3 masti su dobre za mozak.

Činjenica: Nema dokaza koji to potvrđuju. Ideja da su Omega 3 masti dobre za mozak dolaze od toga da mozak sam po sebi ima puno Omega 3 masti pa se pretpostavlja da je unos istih u organizam dobar za mozak. No konkretni dokazi ne postoje.

 

Mit: Jak imunitet odličan je u borbi protiv prehlade.

Činjenica: Prehlada jest vaš imunološki sustav. Iako vas neki žele uvjeriti u to da će vam jak imunitet pomoći kod sprječavanja prehlade, činjenica je da su simptomi prehlade proizvod vaše imunološkog sustava, a ne virusa prehlade. Virus je uglavnom bezopasan, ali zbog njega podivlja vaš imunološki sustav.

 

Mit: Neki ljudi imaju "mozak za matematiku".

Činjenica. U mozgu ne postoji "centar za matematiku". Istina je da određeni postotak vaše inteligencije dugujete genima, ali ne postoji dio mozga zbog kojeg ste bolji s brojkama.

 

Mit: Emocije vas sprječavaju da budete logični

Činjenica: Bez emocija ne biste mogli donositi odluke. Mozak emocije koristi kako bi nas podsjetio na posljedice naših odluka.

 

Mit: Ako si preblizu TV-a, oštetit ćeš vid.

Činjenica: Samo zato što vam je to u djetinjstvu tupila mama, ne znači da je to istina. Uglavnom, nema istraživanja koje je to potvrdilo. A čak i ako postoji, povezanost između udaljenosti s koje gledate TV i slabog vida, malo smo se pogubili. Buljenje u TV može vam izmoriti ili iritirati oči, ali to je zato što ste previše fokusirani i zaboravljate treptati.

 

Mit: Srčani udar boli.

Činjenica: Neki srčane udare ni ne osjetite. Ako ćete se ravnati prema filmovima, srčani udar uvijek je spektakl. Neki srčani udari mogu na prvu djelovati kao bol u želucu ili napad panike.

 

Ne propustite