Ambasador Irana najavio podršku saradnji s Kantonom Sarajevo

Bosna i Hercegovina
Ambasador Irana najavio podršku saradnji s Kantonom Sarajevo
.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas u prvu zvaničnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, koji je istakao da će podržati svaki vid političke, kulturne i naučne saradnje s ovim kantonom.

- Godinama već organizujemo niz kulturnih programa, među kojima su i Dani iranskog filma. Na području vašeg kantona se nalazi i Perzijsko-bosanski koledž, kao i naučnoistraživački institut 'Ibn Sina' - rekao je ambasador Heidari.

Naveo je i da više od deset miliona Iranaca putuje po svijetu, te da se nada da će uskoro i Bosna i Hercegovina postati njihova omiljena destinacija.

- Među prvima smo u svijetu u razvoju nano tehnike, a naša zemlja obiluje naftom i plinom - naglasio je Heidari.

Premijer Konaković je informirao ambasadora da Kanton Sarajevo uplati oko 2,7 milijardi KM indirektnih poreza, što je za gotovo milijardu KM više od bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

- Ovi podaci pokazuju da je Sarajevo ekonomski centar i lider svih privrednih procesa u BiH - poručio je Konaković te dodao da se posljednjih godina bilježe odlični rezultati u oblasti turizma, kao i značajan pomak u razvoju drvno - metalske industrije i IT sektora.

Dodao je da je glavni grad BiH postao jedna od deset svjetskih top destinacija, a oko 57 posto firmi koje se bave razvojem savremenih informacionih tehnologija smještene su ovdje.

- Vlada Kantona Sarajevo je provela niz reformi u oblasti obrazovanja, s namjerom da Kanton Sarajevo postane obrazovni centar za 20.000 stranih studenata - istakao je Konaković te predložio inteziviranje saradnje s privrednicima iz Irana, saopćeno je  iz Pres-službe KS.

Ne propustite