JELENINA KĆERKICA NIKAKO NE SMIJE DA OSTANE KOD MARJANOVIĆA! Ta kuća nije mjesto gdje će mala Jana odrasti u zdravu osobu!

Region
JELENINA KĆERKICA NIKAKO NE SMIJE DA OSTANE KOD MARJANOVIĆA! Ta kuća nije mjesto gdje će mala Jana odrasti u zdravu osobu!
.

Porodica Marjanović je potpuno disfunkcionalna, čak i da nisu umješani u ubistvo. Ta kuća nije mjesto gdje bi mala Jana mogla pravilno da odrasta. Dobro bi bilo da o djevojčici brine neko od Jelenine rodbine, kažu psiholozi Branka Tišma i Aleksandar Kontić
 

Mala Jana Marjanović nipošto ne bi smjela da odrasta u porodici svog oca Zorana jer se radi o sredini koja nije nimalo zdrava niti funkcionalna, apeluju dječji psiholozi!

Prema njihovim riječima, Marjanovići su trajno poremećeni poslije ubistva snahe Jelene i činjenice da je Zoran uhapšen i osumnjičen za taj zločin. Zato, čak i da se dokaže da niko od članova te porodice nije umješan u ubistvo, njihova kuća definitivno nije sredina u kojoj bi mala Jana mogla da odrasta bez trauma.

Stručnjaci apeluju na nadležne službe da djevojčicu obavezno dodjele na staranje nekom od Jeleninih rođaka. Smatraju da bi jedino neko od njih mogao da joj pomogne da se izbori sa teškim traumama koje će je pratiti zbog ubistva majke, ali i zbog činjenice da joj je otac osumnjičen za taj zločin.

Psiholog Branka Tišma kaže da mala Jana u trenutnom okruženju, u kući Marjanovića u Borči, nema srećnu budućnost.
 

- Svakom djetetu za normalan razvoj neophodno je zdravo okruženje, a porodica Marjanović definitivno ne izgleda tako. Naprotiv, djeluje vrlo disfunkcionalno. Ako se pokaže da su članovi te porodice umješani u ubistvo Jelene, tu su stvari jasne i Jana po slovu zakona neće ostati sa njima. Međutim, čak i kada bi se pokazalo da nisu umješani u zločin, za djevojčicu bi bilo najbolje da ne odrasta u njihovoj kući. Tamo su svi potpuno opterećeni tragedijom koja ih je zadesila i ta trauma će zauvijek postojati u porodici Marjanovića... - kaže Branka Tišma i apeluje na nadležne da dobro razmisle kada budu odlučivati kome će na staranje povjeriti malu Janu:

- Hraniteljska porodica ne dolazi u obzir, to je podjednako loše rješenje kao i da ostane kod Marjanovića. To bi samo predstavljalo novu traumu za dijete. Rješenje je da se o njoj stara neko od Jeleninih rođaka, mada se bojim da će i oni još dugo biti opterećeni strašnim zločinom koji im se dogodio. Pred Centrom za socijalni rad svakako je veliki i težak zadatak da procjeni ko je trenutno najstabilniji i sposoban da pomogne djetetu da prevaziđe užasne traume kroz koje je prošlo i kroz koje i dalje prolazi - kaže Tišma.

I psiholog Aleksandar Kontić kaže da je najbitnije da starateljstvo nad malom Janom preuzme osoba sposobna da pomogne djjetetu da prevaziđe teške traume.

- Idealno bi bilo da Jana započne život u novoj sredini, daleko od kuće Marjanovića, lišena bilo kakvih sjećanja, ali to je apsolutno neizvodljivo. Jer gdje god da ode ili ostane, traume joj ostaju. Pazite, to dijete je pretrpjelo strašan udarac saznanjem da je ostalo bez majke, a uskoro bi moglo da se suoči i sa činjenicom da se to desilo zaslugom oca. Možete misliti kakvu će percepciju svijeta oko sebe ono imati poslije svega... - naglašava Kontić.

Prema njegovim riječima, o Jani treba da se stara bliska osoba koja će joj se u potpunosti posvetiti.

- Ne bih bez dublje psihološke procjene potencijalnih staratelja smio da kažem gdje je i kod koga najpodobnije da dijete nastavi život, ali znam da ta osoba mora biti izuzetno stabilna i djevojčici apsolutno posvećena. Potrebno je i da bude strpljiva, jer mora da uloži dosta truda kako bi to dijete izraslo u psihološki zdravu i stabilnu ličnost - kaže Kontić.

Ne propustite