Hamas se povlači: Upravljanje pojasom Gaze prepušta palestinskoj vladi

Svijet
Hamas se povlači: Upravljanje pojasom Gaze prepušta palestinskoj vladi
.

Palestinskog premijera Ramija Hamdallaha uskoro očekuju u Pojasu Gaze nakon popuštanja Hamasa prema Fatahu, na vlasti na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je jedan visoki dužnosnik.

Palestinska samouprava predsjednika Mahmouda Abbasa, međunarodno priznata, je na ratnoj nozi s islamističkim Hamasom.

Hamas je najavio raspuštanje spornog vijeća koje smatraju preprekom za palestinsko jedinstvo i pozvao je Fatah da pokrene nove razgovore pomirenja.

Prvi samostalni posjet

Hamdallah će se u Gazi sastati s dužnosnicima Hamasa i potvrditi vlast vlade nad ministarstvima, rekao je novinarima u Ramallahu visoki savjetnik Mahmouda Abbasa, Nabil Shaath.

"Čekamo ostvarenje prvih etapa na terenu. Želimo da Hamas primi Hamdallaha i da vrata svih ministarstava budu otvorena. To bi se moglo odvijati sljedeća 24 sata", dodao je Shaath.

To bi bio prvi posjet palestinskog premijera u pojasu Gaze od 2015. kada je propao prethodan pokušaj pomirenja.

Hamas je u službenom priopćenju naveo kako se slaže da se "raspusti Administrativno povjerenstvo, upravljanje pojasom Gaze prepusti vladi premijera Ramija Hamdallaha, formiranoj na temelju konsenzusa te da se održe parlamentarni izbori".

Slabljenje Hamasa

Nakon osnivanja tog odbora u ožujku Abbas se trudio oslabiti Hamas. Pojas Gaze s 2 miliona stanovnika, je pod strogom blokadom Izraela, uz gotovo stalnu zatvorenost egipatske granice od 2013.

U ponedjeljak je glavni tajnik Arapske lige Ahed Aboul Gheit pozdravio važne pozitivne korake prema pomirenju dvojice rivala.

Abbas će u srijedu održati govor na Općoj skupštini UN-a u New Yorku nakon susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Ne propustite