ZNATE LI KO JE BILA ČUVENA INES: Arsen joj je posvetio pjesmu, koja je postala vječiti SIMBOL ROMANSE!

Show
ZNATE LI KO JE BILA ČUVENA INES: Arsen joj je posvetio pjesmu, koja je postala vječiti SIMBOL ROMANSE!
.

Maštao je o zajedničkim životom sa svojom Ines.. U nastavku pročitajte ko je bila čuvena Ines

– "Uvijek si se razlikovala
po boji papira svojih pisama,
po poklonima
pratila me sljedećeg jutra
oko devet do stanice
i ruši se zeleni autobus
tjeran jesenjim vjetrom
kao list niz jednu beogradsku padinu
u večernjem sam odijelu
i opkoljen pogledima.
Ne daj se, moja Ines."


Ona je njemu pisala pisma na raznobojnim hartijama jer navodno nije voljela bijelu. „Zeleni autobus koji se ruši niz jednu beogradsku padinu“ zaista je postojao, kao i romansa Arsena Dedića i čuvene Splićanke Ines Barezi. Zagrebački kantautor je jednu od svojih najpoznatijih pjesama ‘Ne daj se, Ines“ posvetio ženi koju je zaista volio.
Upoznali su se sredinom šezdesetih, u Beogradu, preko zajedničkog prijatelja. Zanosna Dalmatinka je nakon vrlo kratkog razgovora na Arsena ostavila snažan utisak, te ju je pri prvom sljedećem dolasku u Beograd sam potražio i jednog kišnog dana započela je njihova romansa.


Arsen je maštao o zajedničkom životu sa Ines, želio je porodicu sa njom, no ona nije sebe vidjela kao ženu koja čeka muža kod kuće i čuva djecu. Bila je prkosna koliko i lijepa.
Ines je igrala balet, bavila se plastičnim umjetnostima, astrologijom, slikanjem i jogom. Jednom je napravila bronzanu bistu za Arsena, koja je bila tako teška da ju je pet poštara nosilo.
Suprotne stavove o budućem zajedničkom životu prihvatili su kao sukob prioriteta i neminovnu stvarnost. Ines odlazi u Italiju i nakon nekoliko godina udaje se za arhitektu.
Arsen Dedić je izjavio da ga je njen lik zauvek umjetnički inspirisao, a ona da ju je pjesma koju joj je posvetio trajno obilježila.


Iako je kasnije nastavio svojim putem, Arsen nikada nije prepustio zaboravu svoju Ines i govorio je:
Ona me još uvijek ne napušta u emocionalnom smislu, a sa njom sam prekinuo prije 51 godinu…

Ne propustite