Višesatna rasprava engleskih lordova o SUDBINI BiH: 'Treba učiniti sve da država opstane'

Bosna i Hercegovina
Višesatna rasprava engleskih lordova o SUDBINI BiH: 'Treba učiniti sve da država opstane'
.

Engleski lordovi savjetovali su se jučer sa generalom Michaelom Roseom, bivšim komandantom UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, na koji način Engleska može utjecati na stabilnost u BiH, ko je glavni uzrok problema u zemlji, te šta bi značilo da se bh. entitet RS pripoji Srbiji te da li će sukobi u zemlji ponovo eskalirati, piše agencija Patria.

Lord Howell: Dobro došli generale Rose. Naša pažnja je okrenuta istrazi koja upravo počinje, a fokusirana je na stanje na Zapadnom Balkanu, uključenost UK u taj region... Također, fokus želimo staviti na novu fazu razvoja... Vi ste bili komandant UNPROFORA-a 1994. i 1995. godine... rascjep i pukotine '90-ih naslijeđeni su prividnim mirom. Da li je taj mir krhak, je li stvaran, hoće li sukobi ponovo eksplodirati ili možemo očekivati mirnije razdoblje?

Sir Michael Rose:  ... bosanski rat bio je najbrutalniji od svih ratova. Mislim da ga međunarodna zajednica još nije dovoljno shvatila, uključujući i nas, a nisu shvaćene ni veze koje taj rat ima s trenutnim problemima koje susrećemo na Zapadnom Balkanu sada... Mnogi problemi koje danas imamo nastali su načinom kako je taj rat završen... Izvještaji koje danas imamo govore o porastu ksenofobije, nastavljajuće korupcije, što u konačnici predstavlja dokaz da ne postoje standardi upravljanja koje traži EU. Rastući elementi radikalizacije posebno među muslimanima i nespremnost Srba da se prihvate dejtonskog sna koji se veže za jedinstvenu naciju – sve su to razlozi da je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja. Tenzije i nezadovoljstva, prema mom mišljenju, potiču od Dejtonskog sporazuma, koji je, također prema mom mišljenju, izgrađen na lažima. To je dovelo do nepravdi koje i danas imaju efekt...

*** 
Lord Hannay: Ne slažem se u cijelosti sa vašom analizom sir Michael, ali mislim da je sada korisnije gledati ka budućnosti. Također, mislim da treba proširiti vidike ne samo na BiH, bivša Jugoslavija nije samo BiH, mada je BiH u srcu tih problema. Želim da vas pitam šta je međunarodna zajednica naučila iz ovoga te kako može zadržati mir u regionu...? Šta vi mislite, koji je put naprijed?

Sir Michael Rose: Jasno ja da Britanija ima strateški interes za ono što će se desiti sa Zapadnim Balkanom. Mislim da niko danas ne bi pristao na ono što kaže poznata izreka: Ni jedan se normalan čovjek ne upliće u Balkan. Također, mi imamo 72 Britanca, većinom vojnika koji su poginuli na zapadnom Balkanu od početka 1990. i želimo pokazati da se oni nisu žrtvovali bez razloga. Moje gledište da, i pored činjenice da napuštamo EU moramo podržati napore Unije u nagovaranju tih zemalja da joj pristupe, ali ne samo Uniji već i NATO-u. Moramo insistirati na standardima koji su potrebni za priključenje EU i NATO-u ne samo u tehničkim nego i u moralnom i pravosudnom smislu. Trenutno moja najveća briga je izolaciona politika predsjednika Trumpa, kao i smanjenje budžeta za Zapadni Balkan, što bi moglo ostaviti vakuum koji bi mogla popuniti Rusija.

Lord Jopling: ... može li sve ponovo puknuti pa da se nađemo tamo gdje smo bili?

Sir Michael Rose: Mislim da uvijek postoji šansa za tako nešto. Winston Churchill je kazao da Balkan ima toliko historije da je nemoguće razdvojiti historiju od sadašnjosti, budući da ono što se dešava danas bazirano je na onome što se dešavalo u prošlosti. Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se dešava ispod površine... Mislim da je prijetnja da BiH postane propala država zapravo velika, posebno tu mislim na bosanske Srbe koji ne pristaju na ideju jednog entiteta u državi. Naravno, Dejtonski sporazum im je dao tu mogućnost da pokazuju mišiće, i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im nije trebalo dozvoliti. Druga prijetnja su džihadisti. Također, imate raspadajuću ekonomiju...

Lord Grocott: Kada govorite o propaloj državi, zar nisu osnovni sastojci toga Srbija i srpska manjina u BiH?  Šta se može uraditi da BiH postane propala država. Čini mi se da je nemoguće vidjeti Srbiju, koja gubi Kosovo, da prihvati ovaj status quo?

Sir Michael Rose: Ima mnogo srpskog stanovništva koje je nezadovoljno, koje je raseljeno na prostoru RS, ne samo kod onih koji su došli iz Krajine, već i onih koji su došli sa Kosova. Srbija će radije vršiti pritisak da RS nastavi EU put nego da preuzme dio srpskog stanovništva iz ovog dijela i time sebi napravi problem. Mislim da je to dio igre. Jedna od prvih lekcija koje sam naučio na Balkanu jeste da ono što vidiš nije ono što dobiješ.  A druga je da oni generalno pričaju laži, jer imaju drugačiju agendu koju provode. Dakle, ima mnogo igara na koje ne bismo trebali reagirati. Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da spriječimo raspad Bosne i Hercegovine, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili sa hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Evropi bi ostalo nemoguće, a to je da održi malenu muslimansku državu u sredini.  

Kompletan razgovor lordova i generala Rosea pogledajte u video prilogu:

Ne propustite