Nestabilno vrijeme, padavine, jaki do olujni udari vjetra i grmljavina – ZA OVE DIJELOVE BiH JE DANAS UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM

Bosna i Hercegovina
Nestabilno vrijeme, padavine, jaki do olujni udari vjetra i grmljavina – ZA OVE DIJELOVE BiH JE DANAS UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM
.

Na sjeverozapadu Bosne jutros je pretežno oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. U ostatku zemlje pretežno sunčano i vjetrovito. Temperature zraka izmjerene u 8.00 sati iznosile su: Bjelašnica 10 stepeni, Bihać, Sanski Most i Prijedor 16, Gradačac, Ivan-sedlo, Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Doboj i Srebrenica 17, Livno i Mostar 18, Grude 19, Bugojno, Tuzla, Trebinje i Zvornik 20, Jajce 22, Sarajevo 23 i Neum 24 stepena.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941 hPa, za 4 hPa je ispod normalnog i lagano opada. U BiH danas će preovladavati nestabilno vrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim do olujnim udarima vjetra i grmljavinom. Lokalno je moguć i grad.

Vjetar, umjeren do jak, južni i jugozapadni. Tokom poslijepodneva ili krajem dana očekuje se postepeni prestanak padavina i slabljenje vjetra.

Dnevne temperature od 20 do 26, na jugu i sjeveroistoku do 28 stepeni. U Sarajevu će biti uglavnom sunčano i vjetrovito uz umjerenu oblačnost. Poslijepodne se očekuju pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura oko 26 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje u većem dijelu Bosne i Hercegovine zbog vjetra i u pojedinim dijelovima zbog količine padavina.  Narandžasti meteoalarm upaljen je za područja Banje Luke, Livna, Sarajeva, Tuzle i Višegrada i to zbog jačine vjetra dok je narandžasti meteoalarm upaljen u Livnu i zbog količine padavina.

  U Sarajevu se očekuju udari vjetra južnog smjera između 25 i 45 km/h, sa udarima do 75 km/h.

 

Ne propustite