Predsjedništvo PDP-a: RS ugrožena nekonitim djelovanjem vladajuće koalicije

Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo PDP-a: RS ugrožena nekonitim djelovanjem vladajuće koalicije
.

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) na današnjoj sjednici u Bijeljini raspravljalo je o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i zaključilo da je Republika Srpska (RS) ugrožena vanustavnim i vanzakonskim djelovanjem vladajuće koalicije.

Konstatovano je da je vlast na posljednjoj sjednici Narodne skupštine provela nasilje nad narodnim poslanicima iz opozicije i uskratila im pravo demokratske rasprave u parlamentu o važnim pitanjima za RS, saopćeno je iz ove stranke.

Predsjedništvo PDP-a smatra da je zahtjev opozicije da u Narodnoj skupštini RS bude otvorena rasprava o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016. godinu bio potpuno opravdan.

- Revizorski izvještaj je pokazao stvarnu sliku ekonomskog stanja u RS, utvrdio nedostatak stotina miliona KM u budžetu, pokazao ogromna dugovanja i neizvršavanje budžetskih obaveza. Insistiramo da se van snage stave sve odluke donesene na posljednjoj nelegalnoj sjednici parlamenta, kako bi rasprava o revizorskom izvještaju, koju je vlast nazvala narandžastom revolucijom, bila obavljena u Narodnoj skupštini RS - navodi se u saopćenju PDP-a.

Predsjedništvo ove stranke insistira da se u institucije RS vrati ustavno i zakonsko djelovanje te je najoštrije osudilo "posljednje brutalne napade“ vrha SNSD-a na opoziciju, prenosi Fena.

- Posebno smo ogorčeni ponašanjem ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača koji umjesto da poziva na mir, poštovanje zakona i dostojanstvo, raspiruje mržnju, izaziva nemire i uvodi tiraniju u institucije RS. Podržavamo zahtjev opozicije za smjenom ministra Lukača i predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića – navodi se u saopćenju.

PDP je izričito protiv nasilja i međusobnih obračuna i snažno će insistirati da se u parlament vrati demokratska rasprava o životnim pitanjima, ma koliko bila neugodna za akteulnu vlast.

- Također, Predsjedništvo PDP je na današnjoj sjednici odbacilo mogućnost promjena Izbornog zakona po kojima bi članovi Predsjedništva BiH bili birani u parlamentu. Smatramo da je to protivno interesima RS i da građanima mora biti ostavljena mogućnost da biraju svog člana Predsjedništva, kao i do sada - saopćeno je iz ove stranke.

Ne propustite