Portret još jedne žene na britanskoj novčanici!

Zanimljivosti
Portret još jedne žene na britanskoj novčanici!
.

Nova plastična novčanica od deset funt sa likom Jane Austen, jedne od najomiljenijih britanskih spisateljista, puštena je danas u opticaj.

Ako se izuzme kraljica čiji portreti su na svom britanskom novcu, Jane Austen je tek treća žena koja se nalazi na nekoj britanskoj novčanici u savremeno doba, nakon Florence Nightingale i rušvene reformatorke Elizabeth Fry. Austen je izabrana nakon kampanje za veće predstavljanje žena.

Nova novčanica predstavlja najnoviji pokušaj Banke Engleske da napravi bezbjednije novčanice. Ona je odštampana na polimeru, kao i nedavno izdata novčanica od pet funti na kojoj se nalazi Winston Churchill.

Pored portreta Jane Austen koji je naručio njen nećak 1870, na banknoti je i citat iz romana "Gordost i predrasuda": "Izjavljujem da na kraju nema većeg zadovoljstva od čitanja".

Novčanica je izdata u godini kada se obilježava 200 godina od smrti slavne spisateljice. Jane Austen, koja je imala 41 godinu kada je umrla, 18. jula, 1817, pisac je omiljenih djela kao što su "Razum i osjećajnost" i "Gordost i predsrasuda" i druga.

Ne propustite