OSTALI SMO BEZ JOŠ JEDNOG LEGENDARNOG GLUMCA: Svijet filma više nikada neće biti isti (VIDEO)

Show
OSTALI SMO BEZ JOŠ JEDNOG LEGENDARNOG GLUMCA: Svijet filma više nikada neće biti isti (VIDEO)
.

Slavni filmski kritičar Roger Ebert jednom je prilikom izjavio: "Film u kojem se u sporednim ulogama pojavljuju Harry Dean Stanton i M. Emmet Walsh, ne može biti potpuno loš".

U petak poslijepodne, u 92. godini, nakon desetljeća borbe s rakom, preminuo je legendarni glumac Harry Dean Stanton.

Teško je reći koja ga je uloga proslavila jer radilo se o glumcu koji je trag ostavio u gomili velikih filmova iako je tijekom dugogodišnje karijere imao samo dvije glavne uloge, onu u "Paris, Texas" Wima Wendersa i posljednju, u filmu "Lucky" u kojem glumi 90-godišnjeg ateista.

Ovaj vječni sporedni glumac, glazbenik i pjevač, ostvario je zavidnu karijeru koja je trajala više od 60 godina, a u opusu koji obuhvaća 199 naslova, gotovo da nema žanra u kojem se nije okušao.

Neki ga pamte iz filmova kao što su "Cool Hand Luke", "Kelly's Heroes", "The Godfather II", "Alien", "Escape From New York", "Repo Man", "The Green Mile" ili serija kao što su "Big Love", "Gunsmoke" ili "Twin Peaks", ali malo tko neće zapamtiti njegovo izmučeno i naborano lice iako mnogi vjerojatno neće znati njegovo ime.

I dok bi "vječni sporedni glumac" nekima moglo zazvučati pogrdno, u njegovom slučaju to nikako ne drži vodu.

Jednim dijelom bio je to i njegov izbor, ali čak i kao sporedni glumac ostvario je netipičan uspjeh. Naime, jedan je od rijetkih sporednih glumaca kojem je pripala čast da bude domaćin kultnog "Saturday Night Livea" koji inače poziva isključivo slavne glumce, sportaše, političare i glazbenike.

Stanton je 1926. rođen u Kentuckyju, a nakon služenja u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata i sudjelovanja u Bitci za Okinawu, skinuo je uniformu i posvetio se glumi. Započeo je u kazalištu, ali svoju je kreativnu energiju ubrzo preusmjerio na televiziju pa se pojavio u kultnim serijama kao što su "Rawhide" i "Alfred Hitchcock Present".

Iako su ga glavne uloge zaobilazile, stvorio je vlastitu nišu pa su mu često pripadale uloge čangrizavih čudaka.

No, rijetke se zvijezde mogu pohvaliti suradnjom s velikanima kao što su Francis Ford Coppola, Wim Wenders, John Huston, Alfred Hitchcock, Martin Scorsese, Ridley Scott, Terry Gilliam ili David Lynch. Štoviše, Lynch ga je angažirao u nizu svojih projekata, od "Wild at Heart", preko "Inland Empire", pa sve do uloge u seriji "Twin Peaks".

Što god rekli, bio je legenda. Na kraju krajeva, koliko se sporednih glumaca može pohvaliti time da su ga nazivali "najboljim karakternim glumcem ikad"?

Koliko sporednih glumaca ima legiju fanova?

O koliko je sporednih glumaca snimljen dokumentarac (Partly Fiction iz 2012.)?

I koliko sporednih glumaca ima festival koji se održava u njihovu čast (Harry Dean Stanton Fest)?

Bio je sporedni glumac, ali za mnoge će biti najveći sporedni glumac u povijesti filma.

Ne propustite