Još jednom je potvrđeno: Facebook je loš za zdravlje!

Porodica i zdravlje
Još jednom je potvrđeno: Facebook je loš za zdravlje!
.

Ako imate stotine prijatelja na Facebooku može se činiti kako ste vrlo popularna osoba, ali to vas može učiniti i bolesnim.

Naime, istraživači sa univerziteta Regis u Coloradu otkrili su kako su ljudi koji imaju više prijatelja na Facebooku općenito slabijeg zdravlja, a posebno su podložni respiratornim infekcijama gornjih dišnih putova.

Rizik od infekcije viši je među ljudima koji su anksiozni, i to upravo zbog Facebooka. To može značiti da su zabrinuti jer im netko nije odgovorio na njihov komentar ili poruku, ili ako nije prihvatio njihov zahtjev za prijateljstvom.

"Korisnici koji pate od te vrste anksioznosti puno više puta dnevno ulogiravaju se u Facebook. A anksioznost je povezana s padom imuniteta i lošijim zdravljem.", tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Računala u ljudskom ponašanju provedeno na 89 studenata koji su odgovarali na pitanja o svom zdravstvenom stanju i Facebook navikama.

Ispitanike su pratili 10 sedmica i bilježili svaku respiratornu infekciju. Zaključili su kako je anksioznost povezana s Facebookom prouzročila veći broj infekcija, a oni s više prijatelja na Facebooku prijavili su veću anksioznost i količinu stresa, kao i više infekcija.

Općenito korištenje Facebooka i vrijeme provedeno na toj društvenoj mreži pak nije povezano sa lošijim zdravljem, pojasnio je autor studije Jay P. Campisi.

"Ako se želite osjećati manje usamljenima ili sretnijima i zdravijima, buljenje u vaš mobitel ili računalo nije pravi način.", rekao je Jay P. Campisi.

I prethodno istraživanje potvrdilo je da što se duže zadržavate na Facebooku, to se lošije osjećate jer vam se čini da tratite svoj život. I to bez obzira na sadržaj koji se pojavi.

U usporedbi sa surfanjem internetom, Facebook je označen kao manje značajan, manje koristan i kao veći gubitak vremena, koji dovodi do lošijeg raspoloženja.

alg-facebook-jpg

Ne propustite