VELIKO OTKRIĆE: Ovi biomarkeri mogu predvidjeti dijabetes!

Zdrav život
VELIKO OTKRIĆE: Ovi biomarkeri mogu predvidjeti dijabetes!
.

Naučnici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i kompanije Genos predvodili su veliko istraživanje u kojem su sudjelovali i stručnjaci iz Engleske, Škotske, Finske, Australije i Kine.

Oni su analizirajući glikane vezane na proteine krvne plazme kod više od 1500 osoba s dijabetesom, utvrdili da glikanski biomarkeri mogu identificirati osobe s visokim rizikom za razvoj dijabetesa.

Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućava vrlo ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj dijabetesa odgodio, ili čak potpuno izbjegao. 

"Glikani imaju izniman dijagnostički potencijal, no zbog njihove složenosti još uvijek nisu dovoljno istraženi. Drago mi je da su međunarodni recenzenti prepoznali važnost našeg istraživanja koje je objavljeno u jednom od vodećih časopisa u području dijabetesa. Iako smo već analizirali preko 1500 ljudi, ovo će biti prvi korak u smjeru kliničke primjene novog biomarkera. Već smo isplanirali daljnje korake i nadamo se da će novi test u budućnosti omogućiti  potencijalnim bolesnicima da odgode ili čak potpuno izbjegnu razvoj dijabetesa", kazala je profesorica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Olga Gornik.

o-diabetes-facebook

Ne propustite