KIM OPET PRIJETI JAPANU I SAD-U: 'Pretvorit ću vas u pepeo i tamu'

Svijet
KIM OPET PRIJETI JAPANU I SAD-U: 'Pretvorit ću vas u pepeo i tamu'
.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA u četvrtak je objavila saopštenje zvaničnog Pjongjanga koji preti da će "potopiti" Japan, a Sjedinjene Američke Države pretvoriti u "pepeo i tamu" zbog podrške rezoluciji i sankcijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nametnutih toj zemlji zbog njene posljednje nuklearne probe.


Zvaničnici sjevernokorejskog azijsko-pacifičkog mirovnog komiteta, koji se bavi spoljnopolitičkim odnosima i propagandom, zatražili su i raspuštanje SB UN, koji su nazvali "alatom zla" koji čine "novcem podmićene" države koje djeluju po naredbama SAD.

- Postoji granica našeg strpljenja. Pretvorićemo SAD u pepeo i tamu. Pokazaćemo svoj inat mobilizacijom svih sredstava odmazde koje smo do sada spremili. Ovo je glas korejske vojske i armije - navedeno je u saopštenju.


Dalje se Pjongjang obraća Japanu.

- Ponašanje Japana, zakletog neprijatelja korejske nacije nas je razbjesnilo. Zlim Japancima ne treba oprostiti.

- Četiri ostrva tog arhipelaga treba da budu potopljena u more nuklearnom bombom Jučea ("juče" naziv zvanične državne ideologije Severne Koreje, prim.prev). Japan više ne treba da postoji u našoj blizini - navodi se u saopštenju koje je prenela KCNA.


U najnovijim sjevernokorejskim prijetnjama Japan je kritikovan jer "igra kako sviraju SAD".

Japanski zvaničnici su oštro osudili ovo saopštenje Severne Koreje.

- Ovo saopštenje je izuzetno provokativno i nečuveno. To je nešto što značajno povećava regionalne tenzije i apsolutno je neprihvatljivo - kazao je u četvrtak na redovnoj konferenciji za medije generalni sekretar japanske vlade Jošihide Šuga.


Istovremeno su zvaničnici američkih bezbjednosnih agencija upozorili na to da se sjevrenokorejski režim sprema za nove nuklearne i raketne testove. U proteklih 48 sati je primijećeno pomjeranje raketnih bacača i spremanje za lansiranje na zapadnoj obali, prenosi "Dejli mejl".

Analitičari sa Univerziteta "Džons Hopkins" takođe kažu da izgleda da se sprema novi nuklearni test.

- To bi bila još jedna provokacija u regionu u kojem su tenzije porasle posljednjih meseci, zbog severnokorejskih raketnih i nuklearnih testova i oštre retorike predsjednika Donalda Trampa - rekao je jedan američki zvaničnik, ali nije želio da komentariše kakvu raketu Pjanogjang planira da testira.

Ne propustite