UO VKBI: Deklaracija o zaštiti srpskog naroda proizvodi zabrinutost

Bosna i Hercegovina
UO VKBI: Deklaracija o zaštiti srpskog naroda proizvodi zabrinutost
.

Upravni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra "da Deklaracija o zaštiti srpskog naroda unosi nemir i proizvodi zabrinost i prije nego što je objavljen tekst tog dokumenta".

- Razlog su tumačenja razloga i ciljeva Deklaracije od njenih inicijatora, u kojima se ističe zaštita jezika i kulture srpskog naroda, a uopće se ne navodi gdje su i kako su ugrožena prava na jezik i kulturu srpskog naroda - navodi UO VKBI-a u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističu da su u VKBI svjesni nepovoljnog ekonomskog i socijalnog položaja većine pripadnika srpskog naroda, koji oni dijele s pripadnicima druga dva naroda na cijelom teriotoriju BiH, ali i u Srbiji i drugim okolnim zemaljama. "Međutim, za razliku od pripadnika bošnjačkog naroda u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, pripadnicici srpskog naroda nigdje nisu institucionalno lišeni prava na svoj jezik i kulturu".

- U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, Bošnjaci su institucionalno lišeni temeljnih   prava na jezik i kulturu, a bošnjačka djeca su institucionalno diskriminirana i njihova praktična diskriminacija se ovjerava sudskim presudama. Dok njihovi roditelji učestvuju u finansiranju škola, u tim školama djeca ne mogu učiti svoj maternji bosanski jezik, a početak nastave u školama, koje pohađaju djeca različitih etničkih i vjerskih pripadnosti i koje su deklarativno sekularne ustanove,  simbolički i faktički otvaraju pravoslavni sveštenici - navodi se u saopćenju.

Za VKBI posebno su "uznemirujuća i iritantna tumačenja Deklaracije od predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji budući dokument predstavlja u funkciji ujedinjenja srpskog naroda".

- O tekstu Deklaracije VKBI će se odrediti kada se taj dokument ponudi javnosti - navodi se u saopćenju.

Ne propustite