SVE O BOLESTI KOJU IMA LADY GAGA I KOJA NAJVIŠE POGAĐA ŽENE: Strašan bol u cijelom tijelu i hronični umor neki su od simptoma!

Zanimljivosti
SVE O BOLESTI KOJU IMA LADY GAGA I KOJA NAJVIŠE POGAĐA ŽENE: Strašan bol u cijelom tijelu i hronični umor neki su od simptoma!
.

Lejdi Gaga je odlučila da po prvi put priča o ovoj bolesti u nastojanju da podigne svijest i podstakne ljude širom svijeta, da progovore o ovoj bolesti

Lejdi Gaga je otkrila da se bori sa hroničnom fibromialgijom,bolest koju karakteriše dugotrajan bol u cijelom tijelu, a 90 posto dijagnoza postavlja se ženama.

U njenom predstojećem dokumentarcu "Gaga: Five Foot Two", pop pjevačica otvoreno priča kako je to živjeti sa poremećajem od koga, po procjenama stručnjaka, pati 800.000 ljudi samo u Velikoj Britaniji.

Lejdi Gaga je odlučila da po prvi put priča o ovoj bolesti u nastojanju da podigne svest i podstakne ljude širom svijeta, da progovore o ovoj bolesti.

Šta je zapravo fibromialgija

Fibromialgija je oboljenje koju karakteriše dugotrajan bol u mišićima i zglobovima, osjetljivost pojedinih tačaka na tijelu, kao i izražen umor i malaksalost. Takoreći, ako vas doslovno sve boli, moguće je da patite od ovog poremećaja.

Nekada se ova bolest smatrala mentalnim poremećajem, sve dok je prije 15 godina Svjetska zdravstvena organizacija nije priznala za „pravu“ bolest. Ona danas postaje sve učestalije oboljenje, ali se do dijagnoze i dalje dosta teško dolazi. Javlja se najčešće nakon 40. godine i u preko 90%  slučajeva pogađa žene.

Simptomi

Fibromialgija se teško dijagnostikuje, jer se simptomi ovog sindroma poklapaju i sa simptomima mnogih drugih poznatijih oboljenja.


Za nju je karakterističan hronični i dosta široko rasprostranjeni bol ili peckanje u kostima i mišićima, kao i nešto veća osjetljivost na pritisak u karakterističnim anatomskim tačkama, pojačan umor, iznurenost i iscrpljenost organizma.

Bolesnike nerijetko prati jutarnja ukočenost, koja može da potraje više od jednog sata, kao i otečenost zglobova, mekih tkiva šaka i stopala, iako otoci nisu stvarno prisutni. San oboljelih je nekvalitetan, te se bude umorniji nego što su bili prije spavanja.

Zbog stalno prisutnog bola, umora i malaksalosti radna sposobnost je znatno smanjena, bolesnici su potišteni i često osjećaju teskobu. Glavobolje i migrene su vrlo česte kod ovog poremećaja. Kod žena se javljaju i predmenstrualne tegobe.

Simptomi fibromijalgije se javljaju i kroz anksiozna stanja, pojavljuju se neugodni trnci po tijelu kao i opstipacija i zatvor, suva usta, ukočenost vrata, problemi sa viličnim zglobom, vrtoglavice…

Koji su najčešći uzroci oboljenja

Tačan uzrok nastanka ovog oboljenja nije poznat, ali se zna da su fibromialgiji podložnije žene, naročito ukoliko su u menopauzi, zatim osjetljive osobe, koje su pri tom i anksiozne, depresivne ili pate od nekih drugih psihičkih poremećaja, osobe koje imaju niži prag tolerancije bola, kao i one koje su imale povredu vratnog dijela kičme.

Neki istraživači sumnjaju da bolest fibromialgija može da bude uzrokovana i nekom neutvrđenom virusnom infekcijom. Nekoliko ispitivanja je pokazalo da se određene komponente imunološkog sistema ponašaju abnormalno kod pacijenata za koje se sumnja da pate od fibromialgije.

Postoje znaci promjena na imunološkom sistemu koji možda ukazuju na to da se organizam teško bori protiv infektivnog agensa. Zato bi jačanje imuniteta moglo da bude vrlo važan faktor u ublažavanju neprijatnih simptoma.

Ne propustite