Suđenje u predmetu 'Ikonić i drugi' odgođeno zbog bolesti optuženog Lubarde

Bosna i Hercegovina
Suđenje u predmetu 'Ikonić i drugi' odgođeno zbog bolesti optuženog Lubarde
.

Suđenje za zločin počinjen u Rogatici odgođeno je na neodređeno vrijeme, dok ne stignu medicinski nalazi optuženog Dragana Lubarde, nakon čega će biti određen daljni tok njegovog učestvovanja u sudskom postupku.

Advokat Dejan Bogdanović obavijestio je Vijeće da je njegov klijent Lubarda prije nekoliko dana operisan u Foči, te da se trenutno čekaju nalazi na osnovu kojih će ljekari odrediti da li će Lubarda biti pušten kući ili će liječenje morati da nastavi u bolnici.

- Čuo sam se s Lubardom i mogu da kažem da se on dobro osjeća. Još uvijek je u bolnici gdje će ostati dok ne dobije sve medicinske nalaze, kada će znati koji je njegov dalji tok liječenja. Moj prijedlog je da sačekamo te rezultate, koji će biti najkasnije za 15 dana, pa tek onda da razmišljamo da li će se postupak u odnosu na Lubardu razdvajati ili ne - objasnio je Bogdanović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija prihvatio je prijedlog odbrane i odgodio suđenje dok ne stignu nalazi optuženog Lubarde.

Lubardi se, zajedno s Milisavom Ikonićem i Zoranom Ilićem, sudi za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Ilić i Lubarda pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), piše BIRN BiH.

Ne propustite