Predsjedništva BiH donijelo odluku o osnivanju "Transportne zajednice"

Bosna i Hercegovina
Predsjedništva BiH donijelo odluku o osnivanju "Transportne zajednice"
.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici donijelo odluku o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope (Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Republika Srbija i Kosovo), saopćeno je iz Predsjedništva.

Predsjedništvo je zaključilo da će koordinaciju po pitanju učešća Bosne i Hercegovine u okviru Transportne zajednice, te zauzimanje stavova i predstavljanje dogovoriti nadležna ministarstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Vijeće ministara BiH je zaduženo da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz tačke 1 Upitnika Evropske komisije.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju finansijske izvještaje Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan 30. 6. 2017. godine.

Donijelo je odluke kojima se odobrava zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, sporazuma o projektu tehničke saradnje „Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofe i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede na zapadnom Balkanu”.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo odobrenje za zaključivanje memoranduma o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva nauke i tehnologije Islamske Republike Pakistan, kao i izvršnog programa kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine za period 2018. - 2021. godina.

Ne propustite