Općina Vogošća pomoći će obnovu stare katoličke crkve u Semizovcu

Bosna i Hercegovina
Općina Vogošća pomoći će obnovu stare katoličke crkve u Semizovcu
.

 Općina Vogošća finansijski će podržati obnovu stare katoličke crkve u Semizovcu, objekta koji je izgrađen 1900. godine a nalazio se uz staro katoličko groblje.

Dogovoreno je to na današnjem sastanku pomoćnice načelnika za privredu, lokalni integrisani razvoj i društvene djelatnosti Općine Vogošća Dženane Bešlija sa saradnicima i župnika Župe Blažene majke Terezije don Alberta Zornada, prenosi Fena.

- Katolička vjerska zajednica u Vogošći nema puno članova, ali je dobro organizirana. Vjernici se okupljaju u crkvi Blažene majke Terezije u Vogošći, izgrađenoj 2008. godine. Do osnivanja istoimene župe prije desetak godina, katolički vjernici iz Vogošće pripadali su župi Sv. Ilije proroka u Čemernom. Prije rata u naselju Semizovac postojala je crkva ove župe, izgrađena početkom 20. vijeka, koja je srušena u ratu. Želja da se obnovi ta crkva odavno postoji kod vjernika - saopćeno je iz Općine Vogošća.  

Na sastanku upriličenom u Općini Vogošća naglašeno je da će Općina Vogošća u 2018. godini pomagati rad vjerskih zajednica koje djeluju na području općine, kako je to činila i ranijih godina.

Ne propustite