Porast cijena maslaca drma Evropu, na udaru manji proizvođači. Pogledajte zašto!
Cijena od 2,49 eura za četvrtinu kilograma je previsoka, pa su mnogi proizvođači peciva, koji svoje proizvode mahom baziraju na maslacu, u problemu, budući da im nije lako teret skuplje ulazne sirovine prenijeti na kupce.
Koji je razlog za visok rast cijene maslaca i njegovu nestašicu na tržištu?
Anka Lorencz iz austrijske Savezne prehrambene industrije objasnila je da su palmino ulje i druge masnoće dugo vremena korištene kao zamjena, ali je kritičniji pristup potrošača iz ekoloških razloga, ponovo povećao potrošnju maslaca.
I neke druge prehrambene navike utiču na trenutnu situaciju.
Prije svega, debata o holesterolu se smirila, od kada je nauka ispitala vezu između nivoa unosa masti i holesterola.
Ipak, trend pada u proteklih nekoliko godina je takođe od presudnog značaja za trenutne visoke cijene maslaca. To znači da je veliki broj poljoprivrednika smanjio svoj udio u stočnoj hrani, jer visoki troškovi po niskim cijenama nisu bili profitabilni. Pored toga, povećano je hranjenje teladi mlijekom.
Trend zvani Suckler cow husbandry koji podrazumijeva prirodni način uzgajanja krava sve više je promovisan kao alternativa proizvodnji mlijeka. Rezultat je manje mlijeka i manje masti, što se odrazilo na proizvodnju maslaca.