KOLIKO SU GRAĐANI SARAJEVA SIGURNI: Obrušavaju se fasade, a opasnost vreba i sa krovova! (FOTO)

Bosna i Hercegovina
KOLIKO SU GRAĐANI SARAJEVA SIGURNI: Obrušavaju se fasade, a opasnost vreba i sa krovova! (FOTO)
-

Građane Sarajeva, ali i turiste često vreba opasnost sa zgrada.

Stari krovovi, zahrđali oluci, stolarije i ornule fasade ozbiljno prijete sigurnosti. 

Nije rijedak slučaj da se s dotrajalih fasada obrušavaju komadi maltera i cigle na ulice glavnog grada. 

Nakon ljeta isušni fasadni materijal s prvim kišama "oteža", te zbog toga dolazi do njegovog otkidanja i otpadanja.

Posljednji takav slučaj u Sarajevu dogodio se u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, kada se obrušila cigla sa krova zgrade na jednog prolaznika u ulici Maršala Tita. 

viber-image

viber-image1

viber-image2

 

"Opasnost od obrušavanja fasade" 

Table, a nerijetko i isprinatni listovi papira A4 formata sa ovakvim upozorenjima mogu su vidjeti na skoro svakom koraku. Opasnost prijeti sa fasada, krovova, balkona. 

viber-image4

viber-image5

viber-image7

 

Održavanje zgrada u privatnom vlasništvu 

Kontaktirali smo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kako bismo provjerili u čijoj nadležnosti su sredstva za obnovu fasada. 

Ministar Čedomir Lukić za Novi.ba je kazao kako su sredstva za obnovu fasada u direktnoj nadležnosti vlasnika objekata. 

 "Sredstvima koja se izdvajaju za održavanje fasada raspolažu vlasnici objekata, oni odlučuju za šta će ih koristiti. Naravno, ima onih koji se odgovorno odnose prema tome, pa izdvajaju sredstva u sanaciju fasada, a ima i onih koji ne vode računa o tome, ali to je direktna njihova odgovornost zakonom definisana." - kazao je ministar Lukić. 

Ministra smo pitali i u vezi tabla sa upozorenjima na zgradama. 

"Radi se o nečemu što je bilo u ranijim zakonskim rješenima obaveza upravitelja kada su objekti kolektivnog stanovanja u pitanju, ali i neki javni objekti su stavljali takva upozorenja da kako bi se u situcijama nekih, da kažem povreda ili šteta koje nastaju odbranili. Zakonska rješenja su mijenjanja u prošlim godinama, pa je u zadnjem zakonu zadržano da sve nedostatke u objektima koji spadaju u domen zakona o upravljanju o zajedničkim dijelovima je obaveza upravnika da takve nedostatke otklone, prije nego što se desi neki incident. Odgovornost za rješavanje takvih situacija je prije svega na vlasnicima objekata. Naravno, imate sitaucija gdje su to fizička lica, a imate situaciju gdje su pravna lica u pitanju. Njihova je odgovornost da svoj objekat osiguraju, u smislu bezbjednosti po zdravlje i život ljudi koji koriste i koji se kreću uz te objekte. Ovi natpisi što stoje su nastaloi kao  nekadašnja zakonska rješenja u kojima se moralo barem upozoriti. Danas to više nije zakonsko rješenje da se možete amnestirati postavljanjem takvih upozorenja, već takve situacije upravitelj zajedno sa vlasnicima mora da otkloni, kako ne bi došlo do incidenata. Praktično, ne bi trebalo da postoji nijedan objekat koji ima ovakav natpis, a da takva situacija nije otklonjena."- kazao je Lukić. 

 

Ne propustite