NEZAPAMĆENA KATASTROFA 'Kod nas više ne postoje makadamski i poljski putevi, sve je odneseno!'

Region
NEZAPAMĆENA KATASTROFA 'Kod nas više ne postoje makadamski i poljski putevi, sve je odneseno!'
.

- Pogodila nas je nezapamćena katastrofa - u tu rečenicu Zorana Morovića, načelnika Sali, stane sve što se u ponedjeljak događalo na Dugom otoku, Pašmanu i Ugljanu, gdje još traje borba s poplavom i njezinim posljedicama.

 Voda je nadirala sa svih strana, a lokalna dobrovoljna vatrogasna društva pomagala su mještanima ne samo u ponedjeljak, nego i utorak jer je voda iz natopljenog tla i dalje ulazila u podrume, piše Zadarski.hr.

- Slušajte, u Salima se izlilo više od 200 litara kiše, možete misliti kako je to izgledalo! Bilo je poplavljeno na desetke objekata, ali ono što se dogodilo s otočnim prometnicama je strašno. U Salima više ne postoje makadamski i poljski putevi! Nerazvrstane ceste su izbrisane s karte, jednostavno su odnesene! Kada siđete s asfalta, ne možete nikuda - kaže Morović pojašnjavajući kako su bujice na lokalne ceste nanijele silne kubike materijala.

- Uklanjamo nanose, štete još nisu procijenjene, ali mogle bi biti višemilijunske. Ni ugostitelj koji tamo ima restoran, ni vlasnici okolnih kuća uopće ne mogu prići svojim objektima na punti Dugog otoka. Koliko sam čuo, po broju intervencija bi se reklo da su gromovi uništili na desetke telefonskih instalacija, a najveće ukupne štete nastale su u Salima - govori načelnik Morović o "crnom ponedjeljku".

Ništa ljepša nije ni priča njegovog kolege, Krešimira Ćosića, načelnika Pašmana, gdje praktično ne postoji podrum koji nije bio poplavljen, piše Zadarski.hr.

- Voda je ušla u sve podrume, a nekim ljudima poplavljene su i kuće prizemnice, uništeni su svi makadamski putevi i 40 posto lokalnih cesta, a značajno su stradale i županijske te državne ceste. U Pašmanu je potopljeno 40-ak brodica, a nanose s ceste uklanjamo i dan poslije potopa jer voda još nadolazi pa je naš DVD imao 20-ak intervencija i još su u punom pogonu - rekao je Krešimir Ćosić dok čeka "proglašenje elementarne nepogode kako bi se ljudima makar financijski sanirao dio štete koju su pretrpjeli".

Ipak, ono što se dogodilo u Preku nadilazi sve crne prognoze.

- Bilo je stravično! Po podacima i broju vatrogasnih intervencija oštećeno je stotinjak obiteljskih kuća, a ono što me dodatno brine je to što je jako oštećena i zgrada naše osnovne škole. Učenici nisu imali nastavu ni u ponedjeljak ni utorak, a upitno je hoće li je biti i u srijedu. Poplavljena je školska sportska dvorana, a voda je prodrla i na međukat te prvi kat. To je stvarno strašno izgledalo - kaže prečki načelnik Jure Brižić.

- Tamo je primijećeno deset centimetara napuknuća jednog zida u strojarnici pa je upitna i statika cijele zgrade. Poplavljen je i vrtić u Sutomišćici, ali tamo neće biti neke velike štete - navodi Brižić.

U Preku je voda oštetila mjesnu šetnicu na kojoj su se podignule kamene ploče, a jako velika oštećenja zabilježena su na cestama.

- Na cesti između Ugljana i Lukorana voda je na jednom mjestu nanijela preko 20 kubičnih metara materijala! U usjeku na prometnici kod Lukorana nestao je rubni dio ceste u dužini od dva-tri metra, jdnostavno ga je bujica odnijela. Što se poljskih puteva tiče, situacija je još gora jer je oštećeno njih oko 80 posto - zaključuje načelnik Brižić.

Sva sreća da ni na jednom od ta tri otoka nisu zabilježeni veliki poremećaji u snabdijevanju stanovništva vodom i električnom energijom. Štete će se zbrajati još danima.

Ne propustite