Čudo od tehnike: PREDSTAVLJEN IPHONE X - NAJMOĆNIJI PAMETNI TELEFON IKADA

Tech
Čudo od tehnike: PREDSTAVLJEN IPHONE X - NAJMOĆNIJI PAMETNI TELEFON IKADA
.

Apple iPhone ostao je bez karakterističnih obruba oko ekrana, ali i home tipke. Tvrde da je ovo dizajn za sljedećih 10 godina, stoga je bio i potreban radikalan potez.

 

Apple je prezentirao i novi ojačani Apple pametnih sat, koji će, između ostalog moći prepoznati i rane znakove srčanog udara kod korisnika.

apple-atch

Prezentacija treće generacija Apple Watcha krenula je s pričama iz života ljudi koji ih nose, i kojima su promijenili život. Među njima su djevojčica kojoj je Apple Watch prepoznao probleme sa srcem, ali i muškarac koji je doživio automobilsku nesreću, iz koje ga je spasio Apple Watch putem svoje SOS funkcije. Novi OS 4 za sat će biti dostupan 19. Septembra.

iphone

 

iPHone X (čita se kao deset, a ne iks) dolazi u Silver i Space Gray boji, ima novi displej koji se zove Super Retina i prekriva cijeli prednji dio uređaja. Riječ je o 5,8-inčnom OLED ekranu koji ima gustinu 458 piksela po inču.

iphone-x2-830x0

Budući da nedostaje senzor otiska prsta, Apple je uveo novost: Face ID. Telefon ćete otvarati tako da ga pogledate. Bataljunom senzora iznad ekrana, iPhone X može iz bilo kojeg kuta skenirati lice te putem neuralne mreže matematički izračunati je li osoba koja otključava mobitel uistinu njegov vlasnik.

iphone-face

Face ID će prepoznavati vaše lice bez obzira na dan ili noć, bilo da pustite bradu ili ne, ili ošišate kosu, stavite kapu ili naočale.

Kompleksan proces prepoznavanja lica pokretat će A11 Bionic neural engine procesor koji u jednoj sekundi obrađuje šest milijardi zadataka.

FaceID se neće samo koristiti za otključavanje, već i za animiranje emojija, koje Apple naziva Animojis. Kod slanja animojisa, putem senzora na mobitelu, pratit će poziciju glave i usta, kako bi oni bili animirani prema raspoloženju i pokretima glave korisnika. Potom će ih se moći slati unutar aplikacija kao animacije, čija će integriranost ovisiti o aplikaciji.

iphone-amoji

Izrazi na ovim emotikonima ovisit će od vlasnikovih što otvara sasvim nove mogućnosti i zabavne trenutke.

Home tipka je zamijenjena gestama po ekranu, pa se tako povlačenjem od jednog do drugog ruba mogu mijenjati aplikacije.

Kamere na iPhoneu X su 12-megapikselne, sa otvorom blende od f1.8 na običnoj i 2.4 na telephoto senzoru.

Očekivano, postoje dvije veličine. Manja ima 4.7 inčni ekran, dok veća ima 5.5 inčni ekran. Ekrani su jednake rezolucije, no sada nose TrueTone funkciju za balansiranje bijele boje kako bi prikaz bio što vjerniji. Mobiteli su izrađeni od iznimno izdržljivog aluminija, a bojenje kućišta se vrši u 7 slojeva. iPhone 8 i dalje ima stereo zvučnike, s glavnim zvučnikom na donjoj strani, a zvučnik za pozive se koristi i za multimediju.

iphone-8-i-8-plus-830x0

Procesor novog modela ja najjači do sada. Naziva A11 Bionic, te nosi šest jezgri. Dvije, snažnije jezgre su 25% jače od prethodnika, a četiri energetski efikasnije čak 75%. Ukupno gledajući, A11 je 30% brži od A10 procesora. Brže će biti i procesiranje fotografija, što će dobro doći novoj kameri od 12 megapiksela, koja ima relativno veliku blendu od f/1.8. Moguće je i snimanje u 4K rezoluciji, s 60 FPS-a. No možda zanimljivije, slow motion je ubrzan na 240 FPS-a.

iphone-qi

Uvedena je i dodatna funkcija kamera zvana portrait lighting. Putem dvije stražnje kamere i putem senzora osvjetljenja, moći će se fotografije posvjetljivati bolje nego sada. Funkcija je posebice korisna kod portreta. Putem umjetne inteligencije, iPhone 8 može prepoznati osobu ispred objektiva, pa putem Portrait Lightinga posvjetli pozadinu, bez narušavanja izgleda osobe koju se fotografira.

iphone-8-plus-kamera-830x0

Narudžbe će biti moguće od 27. oktobra, a u prodaji će se naći 3. novembra, a cijena će se kretati od 999 dolara.

Ne propustite