DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo u kojem položaju morate spavati AKO ŽELITE RIJEŠITI OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Zanimljivosti
DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo u kojem položaju morate spavati AKO ŽELITE RIJEŠITI OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME
.

Naše tijelo se tokom spavanja odmara i regeneriše i zato je vrlo važno da naš san bude zdrav i uredan. Pravi položaj omogućit će ne samo da se probudimo bez ukočenog vrata i ramena već i da se riješimo mnogih bolova koje već imamo.

 

1. Bolovi u donjem dijelu leđa

Kada nas bole leđa, veoma nam je teško da se odmorimo i da nađemo udoban položaj. Najbitnije je da uho, rame i kuk budu u položaju u kom je kičma u ravni. Najbolje bi bilo da spavate na leđima, ali ako volite da spavate na stomaku, stavite jastuk ispod sebe kako bi kičma bila u boljem položaju. Spavajte s tankim jastukom ili bez njega. Ako spavate sa strane, stavite čvrst jastuk između koljena i približite ih grudima.

bolovi-u-donjem-delu-leda-0

 

2. Bol u ramenima

Ako vas boli jedno rame, pokušajte da ne ležite na toj strani, jer će dodatni pritisak samo pojačati bol. Trebalo bi da stavite jastuk između koljena kao i ispod lakta i grudi. Ako vas bole oba ramena, pokušajte da spavate na leđima s rukama sa strane.

bol-u-ramenima-1

 

3. Problemi sa sinusima

Prehlada i alergije se obično pogoršaju nakon spavanja, pa bi najbolje bilo da stavite jastuke ispod glave i ramena dok ležite na leđima. Na ovaj način će disajni putevi biti prohodni, a vi ćete spavati mnogo bolje.

problemi-sa-sinusima-2

 

4. Glavobolja

Spavati s jakom glavoboljom je gotovo nemoguće. Ako često imate ovakve bolove, biće vam lakše da zaspite ako ležite na leđima i postavite urolane peškire sa obje strane glave.

glavobolja-3

 

5. Menstrualni bolovi

Ako vas muče grčevi tokom ciklusa, trebalo bi da spavate na leđima, s jastukom ispod koljena, kako biste smanjili pritisak na abdomen. Pored toga, flaša s toplom vodom na stomaku ili leđima pomoći će da smanjite bolove.

menstrualni-bolovi-4

 

6. Visok krvni pritisak

Problemi sa spavanjem i stres često su uzrok visokog krvnog pritiska. Ako imate visok pritisak, nikako ne bi trebalo da spavate na leđima. Ako spavate na desnoj strani, to će smanjiti pritisak na srce i stoga dovesti i do smanjenja pritiska.

visok-krvni-pritisak-5

Ne propustite