UNICEF: Migranti se suočavaju sa užasnim kršenjima ljudskih prava

Svijet
UNICEF: Migranti se suočavaju sa užasnim kršenjima ljudskih prava
-

Djeca, te mladi migranti i izbjeglice koji pokušavaju da stignu u Evropu, suočavaju se sa užasnim kršenjima ljudskih prava, 77 posto onih koji putuju centralnom mediteranskom rutom je prijavilo da su lično bili žrtve zlostavljanja, eksploatacije, te postupaka koji su dovodili do krijumčarenja i trgovine ljudima, istaknuli  su danas u novom izvještaju UNICEF i IOM, UN-ova agencija za migracije.

Kako se navodi u saopćenju, potresna putovanja ukazuju na to da, iako su svi migranti i izbjeglice suočeni sa velikim rizicima, u poređenju sa starijima od 25 godina, za djecu i mlade je daleko više vjerovatno da budu žrtve eksploatacije i krijumčarenja, na istočnoj mediteranskoj ruti ti su izgledi dvostruki, a na centralnoj mediteranskoj ruti veći su za 13 posto.

Šesnaestogodišnjak iz Gambije bez pratnje staratelja, koji je intervjuisan u izbjegličkom kampu u Italiji, opisao je kako su ga, po njegovom dolasku u Libiju, krijumčari mjesecima prisiljavali na naporne fizičke poslove.

Izvještaj se temelji na svjedočanstvima oko 22.000 migranata i izbjeglica, uključujući oko 11.000 djece i mladih kojih je intervjuisao IOM.

- Surova realnost je da je to postala uobičajena praksa, da su djeca koja se kreću mediteranskim rutama zlostavljana, krijumčarena, pretučena i diskriminirana - rekla je regionalna direktorica UNICEF-a i specijalna koordinatorica za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi Afshan Khan.

Regionalni direktor IOM-a za EU, Norvešku i Švicarsku Eugenio Ambrosi rekao je da faktori koji primoravaju ljude da napuste svoju zemlju kako bi izbjegli nasilje, nestabilnost ili siromaštvo su tako ozbiljni, "a oni se odlučuju na opasna putovanja znajući da mogu biti primorani da to plate vlastitim dostojanstvom, zdravljem, pa čak i životom".

Izvještaj također pokazuje da, iako su sva djeca migranti pod visokim rizikom, ona djeca koja su porijeklom iz Subsaharske Afrike su češće žrtve eksploatacije i krijumčarenja nego djeca iz drugih krajeva svijeta.

Rasizam je obično glavni faktor koji leži iza ovih razlika.

Uočeno je da djeca i mladi koji putuju sami, oni koji putuju duže vremena, kao i oni koji imaju niži stepen obrazovanja, spadaju u osjetljivije kategorije kada je u pitanju eksploatacija od krijumčara i kriminalnih skupina, saopćeno je.

Izvještaj apeluje na sve zainteresovane strane zemlje porijekla, kretanja i krajnjeg odredišta izbjeglica, Afričku uniju, Evropsku uniju, međunarodne i državne organizacije koje imaju podršku donatorskih zajednica - da prioritiziraju niz radnji.

Te radnje uključuju uspostavljanje sigurnih i stalnih ruta za djecu migrante, ojačavanje službi koje štite migrantsku i izbjegličku djecu, bilo da se nalaze u zemlji njihovog porijekla, tranzita ili odredišta, pronalaženje alternativa za pritvor djece migranata, borbu protiv ksenofobije, rasizma i diskriminacije migranata i izbjeglica, saopćeno je.

 

(Fena)

Ne propustite