REDUKCIJE VODE U KANTONU SARAJEVO/Konaković obećanje odgodio za kraj 2018. godine; Građani potpisuju peticiju i prijete tužbom

Bosna i Hercegovina
REDUKCIJE VODE U KANTONU SARAJEVO/Konaković obećanje odgodio za kraj 2018. godine; Građani potpisuju peticiju i prijete tužbom
Posljednjih godina vodosnadbijevanje je u značajnoj mjeri uskraćeno građanima Sarajeva, a upravo iz tog razloga Udruženje za razvoj društva "Kap" pozvalo je sve građane Sarajeva i pravne subjekte koji se snabdijevaju vodom iz KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o Sarajevo, da potpišu peticiju za pokretanje kolektivne tužbe protiv tog preduzeća i njegovog osnivača Vlade Kantona Sarajevo.

Posljednjih godina vodosnabdijevanje je u značajnoj mjeri uskraćeno građanima Sarajeva, a upravo iz tog razloga Udruženje za razvoj društva "Kap" pozvalo je sve građane Sarajeva i pravne subjekte koji se snabdijevaju vodom iz KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o Sarajevo, da potpišu peticiju za pokretanje kolektivne tužbe protiv tog preduzeća i njegovog osnivača Vlade Kantona Sarajevo.

PR Udruženja "Kap" Merima Spahić za Novi.ba kazala je kako oni u ovom trenutku pripremaju pismo koje će uputiti premijeru Konakoviću.

- Mi upravo pripremamo pismo koje ćemo uputiti premijeru Konakoviću, u kojem navodimo kako ne dozvoljavamo da diže bilo kakve kredite, koje će opet građani vraćati. Mi nećemo dozvoliti da se diže bilo kakav kredit kojim će se rješavati pitanje vode - navode iz Udruženja.

Redukcije koje su nedavno bile od ponoći, pa do šest ujutro, sada su pomjerene od 22 sata do 6 ujutro, a nisu rijetke ni dnevne redukcije, što izaziva revolt građana.

- Potrošači imaju pravo da za kupljenu robu dobiju tu istu robu. Nije to samo Zakon o zaštiti potrošača, mi imamo i Zakon o vodama, Zakon o upravljanju javnim preduzećima i svi ti zakoni se krše. Istražujemo i koliko je Zakon o diskriminaciji na snazi, jer imamo podatke da naselja u kojima žive naši čelni ljudi, poput Poljina i slično, da nikada nemaju redukciju vode. Radimo na istraživanju kako bismo utvrdili da li se i taj dio zakona krši - kazala je PR Udruženja "Kap" Merima Spahić.

 

PETICIJU POTPISALO PREKO 3000 LJUDI

 

Građani zahtijevaju da se pronađe hitno rješenje za problem vodosnabdijevanja, da se odgovorni obrate građanima i pravnim subjektima i saopće objektivno stanje u tom preduzeću, da odgovorni izvrše nezavisnu biohemijsku analizu i saopće javnosti detalje o kvaliteti pitke vode.

- Imamo preko 3000 potpisa, sljedeći korak je sastavljanje tužbe i pravljenje jednog tima koji će činiti pravnici i međunarodni eksperti za vodu - kazala je Merima Spahić.

2017-09-12-1

 

KONAKOVIĆ: Kraj redukcije naredne godine

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je nedugo nakon preuzimanja dužnosti predstavio i plan investiranja u vodovodnu mrežu, te najavio u aprilu 2016. godine kako se kraj redukcija vode može očekivati polovinom 2017. godine.

befunky-collage

Sada je Konaković obećanje odgodio za kraj naredne godine, a u svojoj izjavi koju je dao jučer medijima je kazao kako je moguće u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku na način da se sa 75 posto gubitaka dovede na nivo od 55 do 60 posto što bi značilo dovoljno količina vode da se navečer ne prave redukcije.

Ne propustite