Momentalno smanjuje stres za 60% a dostupno je svima!

Zdrav život
Momentalno smanjuje stres za 60% a dostupno je svima!
.

Za opuštene mišiće i slabije otkucaje srca dovoljno je samo šest minuta čitanja bez stajanja.

Osim smanjenog stresa, čitanje nam obogaćuje iskustvo i vokabular zbog čega smo samouvjereniji.
Novije istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Consumer Psychology pokazuje da nas knjige čine sretnijima jer pomažu da bolje razumijemo događaje i situacije koje smo proživjeli u životu i naučimo ih cjeniti. Još jedna studija pokazala je da ljudi koji čitaju, igraju šah ili rješavaju zagonetke imaju 2,5 puta manju vjerovatnost da će oboljeti od Alchajmera.

Čitanje je puno efikasnije u borbi protiv stresa od slušanja muzike, šetnji ili tople šoljice čaja. Neke procene pokazuju da kada se udubimo u knjigu, smanjujemo simptome stresa za čak 63 posto. Samo šest minuta čitanja odkjednom dovoljno je za usporavanje otkucaja srca i ublažavanje napetosti u mišićima. Opuštanje uz dobru knjigu spušta nezdrave visine hormona stresa, posebno kortizola.

male-hands-and-book

Uživanje u knjizi je najbolja vježba za mozak jer ga održava mladim.
Dok čitate knjigu ili uputstvo za upotrebu aparata za kafu, dijelovi mozga koji su se razvili za druge funkcije, poput vida, jezika i asocijativnog učenja, spajaju se u specifičan neuronski sklop, kaže dr. Ken Po, predsjednik laboratorije Haskins. Osim što održava mozak mladim, knjiga je dobro društvo i na treningu jer povećava izdržljivost.

Tokom čitanja knjige ritmično pomičemo oči, tijelo je opušteno, a sva naša koncentracija usmjerena je na uživanje u pročitanom i onome što tek slijedi. U tom stanju tijelo je pasivno pa se i budnost polako smanjuje. Zato je čitanje knjige prije odlaska u krevet najbolja aktivnost za tijelo, ali i um. Isto ne vrijedi za e-knjige koje čitamo preko tableta i pametnih telefona, jer plavo svjetlo koje proizvode uređaji može usporiti ili spriječiti stvaranje hormona spavanja melatonina, što na kraju šteti kvalitetu sna, ali i cjeloukupnom zdravlju.

Tokom čitanja se s nekim riječima susrećemo prvi put. Kako bismo shvatili šta pisac želi da kaže, potražite objašnjenje određene riječi. To je odličan način za bolji rječnik kojim ćete podignuti i samopouzdanje. U društvu i na radnome mjestu ćete se izražavati bez poteškoća pa čitanje može utjecati i na karijeru.

U jednom istraživanju ispitanici su morali iskazati nivo stresa i potom nekoliko minuta čitati, slušati muziku ili igrati videoigre. Nivo stresa onih koji su čitali pala je za 67 posto, što je značajan pad u odnosu na ostale.

Čitanje o nekome ko je prevladao određene prepreke može vas motivisati da ostvarite svoje ciljeve, utvrdili su istraživači državnog Univerziteta Ohio. Što se više identifikujemo s nekim likom, to je vjerovatnije da ćemo preduzeti određene akcije u sopstvenom životu.
 

reading

Ne propustite