Mislili ste da se od ovakve hrane gube kilogrami? Pogledajte šta kažu nutricionisti!

Zdrav život
Mislili ste da se od ovakve hrane gube kilogrami? Pogledajte šta kažu nutricionisti!
.

Jedni kažu da se od ljutog mršavi, mada drugi misle da ono deblja.

Evo šta kaže nutricionistica udruženja “Svi na vagu”.

"Osim što ubrzavaju cirkulaciju, podižu koncentraciju, jačaju imuni sistem i povećavaju energiju, ljute namirnice, takođe, pomažu u varenju i tope masne naslage.", navodi nutricionistica.

Dakle, ljute namirnice su, po njoj, idealni saveznici u borbi sa viškom kilograma.

A, koje su to ljute namirnice:

- čili paprika

- đumbir

- biber

- luk

- hren

Ljuto, funkcioniše na taj način što ublažava osjećaj gladi, smatra ona i kaže: " Ljuto ubrzava lučenje  probavnih  enzima, odnosno sokova, takođe, ono povećava apetit, ali i ubrzava metabolizam.".
Ona je otkrila i to da ljuto pomaže izbacivanju toksina putem kože, znojenjem. Ali, ljuto snižavanja i visok krvni  pritisak, odlično je u prevenciji srčanih udara – jer, poboljšava cirkulaciju.

ginger

Nutricionista udruženja “Svi na vagu” je rekla još i to da ljutim možemo spriječiti i karijes, podići imunitet i da su ove namirnice pune vitamina B1, B6, B2, B12, kao i betakorotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i cinka. Paprika je posebno bogata vitaminom C.

"Ljute namirnice  neophodne su kod  osoba koje imaju višak tjelesne težine, jer pozitivno utječu na poremećaj cirkulacije,  dijabetes, kašalj i otežano disanje. A, đumbir, na primjer, ublažava probavne tegobe i nadutost crijeva." , navodi.

Za osobe koje boluju od poremećaja gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crijevu, ova pravila ne važe.

192l1ncf5l2yqjpg

 

Ne propustite