Crveni meteoalarm u Hrvatskoj upozorio na još padavina

Region
Crveni meteoalarm u Hrvatskoj upozorio na još padavina
-

U Hrvatskoj je popodne proglašen crveni meteoalarm sa upozorenjem na dijelove Jadrana, nakon što su poplavljeni Zadar, Hvar, dijelovi Jadranske magistrale, pa je vojska stavljena u stanje pune pripravnosti.

Meteorolozi nemaju ohrabrujuće vijesti kada je u pitanju prestanak padavina. Obilne padavine su ranije danas pogodine najprije pogodile Zadar, gdje je do sada palo više od 200 litara vode po kvadratnom metru, što je dva puta više od mjesečnog prosjeka za septembar.

Kako kiša neprestano pada od sedam sati ujutro, voda je u gradu izazvala velike probleme pa su između ostalog potopljene bolnica i trgovački centar Supernova, mnoge kuće i poslovni prostori. Kako je je prenio zagrebački Jutarnji, posebno su potresni prizori potopljenog groblja. U gradu nema struje, telefoni ne rade, a voda iz slavine nije za piće. Hitne službe zatrpane su pozivima, izlazi se na intervencije, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da je 300 vojnika i 13 teretnih kamiona u pripravnosti za slučaju da bude potrebe za dodatnom pomoći. Zbog velikih poplava, predstavnici državnog vrha su prekinuti svoje redovne aktivnosti i uputili su se ka Zadru.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i odbrane Mladen Krstičević razgovaraće sa predstavnicima tamošnjih lokalnih vlasti. Nikako ne ohrabruje prognoza da bi padavine mogle trajati cijeli dan, čak i u utorak. Siguran sam da će količina kiše prijeći 300 litara po kvadratnom metru - što su tri mjesečna prosjeka za mjesec septembar jer je uobičajeno 100 litara.

Ovako vrijeme nije iznenađenje jer su sve prognoze to najavljivale. Nadam se da će prestati u utorak sredinom dana, kada očekujemo stabilizaciju vremena. Srijeda, četvrtak i petak donijeće zahlađenje i suho vrijeme.

- Deveti mjesec nas uvijek zna iznenaditi. Šteta će sigurno biti velika, ali srećom nemamo Irmu i orkanske vjetrove - rekao je zadarski meteorolog Duško Kraljev za Zadarski.hr.

 

Ne propustite