NEZAPAMĆENA KIŠA POTOPILA ZADAR: Nema struje, voda nije za piće, voda ušla u bolnice, otkazana škola (FOTO + VIDEO)

Region
NEZAPAMĆENA KIŠA POTOPILA ZADAR: Nema struje, voda nije za piće, voda ušla u bolnice, otkazana škola (FOTO + VIDEO)
.

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume, a iz Županijskog centra 112 kratko su izvijestili da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše.

Naime, kiša ne prestaje padati već duže od pet sati, a samo od sedam do 10.30 sati palo je oko 250 litara na metar četvorni. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za septembar u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše, što znači da je u tri i pol sata palo dva i pol puta više kiše nego je to prosjek za cijeli mjesec. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986.godine. kada je palo 352 litre vode po metru kvadratnom.

 - Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak cumulonimbus koji se 'zalijepio' za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana - rekao je za Hinu voditelj Meteorološke stanice DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović.

Osim toga, u Zadru je nestalo struje, a ni voda više nije za piće. Telefonska centrala je u kvaru, a povremeno ne rade ni mobilne mreže, piše Slobodna Dalmacija. Zbog jakog nevremena škole su otkazale nastavu.

S Relje su pak čitatelji portala Zadarski.hr poslali fotografije Zrinsko-frankopanske ulice pretvorene u riječno korito.

 

(Jutarnji.hr)

 

Ne propustite