Nova krvna pretraga mogla bi pomoći "personalizaciji" terapije za tumore

Porodica i zdravlje
Nova krvna pretraga mogla bi pomoći "personalizaciji" terapije za tumore
.

Prvi podaci Rocheova testa, kojim se određuje mutacijsko opterećenje tumora (TMB), objavljeni su na kongresu Europskog društva medicinske onkologije (ESMO) u Madridu.

Nova krvna pretraga farmaceutske tvrtke Roche i zaklade Medicine precizno mjeri broj mutacija u tumoru, čime bi se moglo predvidjeti koji pacijenti najbolje reagiraju na određene vrste imunoterapije.

Postojeće imunoterapije daju određenu nadu pacijentima oboljelima od smrtonosnih tumora, ali djeluju samo kod nekih od njih.

Bolje reakcije na imunoterapiju

Osim toga, uzimajući u obzir visoku cijenu i moguće štetne nuspojave, liječnici bi željeli imati pouzdaniji način kojim bi odredili pacijente s očekivanim najboljim učinkom takve vrste liječenja.

Istraživanje je pokazalo da tumori s više mutacija bolje reagiraju na imunoterapiju, kažu u Rocheu, dodajući kako se nadaju da će njihov test poboljšati mjerenje TMB-a, posebno kada invazivne biopsije nisu izvedive. Takav krvni test u ovome trenutku ne postoji na tržištu, prenosi Hina.

"Biomarkeri neće nam pomoći samo u boljem razumijevanju imunobiologije, nego će nam pomoći da terapije prilagodimo ljudima koji bi od njih trebali imati najviše koristi", rekla je Sandra Horning, medicinska direktorica švicarske farmaceutske kompanije.

Roche trenutno razvija 20 imunoterapijskih lijekova za devet vrsta tumora.

Ne propustite