Europol

Borba protiv kriminala na internetu

Objavljeno:07.11.2014 - 18:39
A A A Times Arial

Sedamnaest osoba osumnjičenih za nekoliko stotina "crnih tržišta" na internetu, na kojim se prodaje oružje i droga, uhapsile su američka policija i policije iz 16 evropskih zemalja, saopćio je u petak evropski policijski ured Europol.

Zajednička operacija pokrenuta u četvrtak odnosi se na crna tržišta "koja funkcioniraju kao skrivene službe mreže Tor", precizirao je Europol, koji nije naveo iz kojih su država uhapšeni.

Tor je slobodna i besplatna platforma koja jamči anonimnost na internetu. Platforma originalnog imena "The Onion Router", iz kojeg je izvučen akronim Tor, omogućava da se stavi zaštita kako ne bi bio otkriven.

Operacija koju su vodile francuska, njemačka i britanska policija, "imala je za cilj da obustavi prodaju, distribuciju i promociju nelegalnih i opasnih predmeta, među kojim su oružje i droga, koji se prodaju na crnom tržištu na internetu", objasnio je Europol.

Zatvoreno je 414 internetskih stranica, tvrdi organizacija, koja je odbila da navede kako su policajci uspjeli da identificiraju prodavače i administratore stranica.

Virtuelna moneta Bitcoin, koja se koristi u transakcijama, također je zaplijenjena i to u vrijednosti od milion dolara, kao i 180.000 eura gotovine od droge.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: